Olieprisen dykker under 30 dollar

For første gang siden 2016 er såvel Brent som WTI er mandag eftermiddag faldet til mindre end 30 dollar tønden.
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
AF RITZAU FINANS, MAZ PLECHINGER

Olieprisen har krydset endnu en negativ milepæl. Mandag eftermiddag kl. 14.45 ligger den europæiske referenceolie Brent i 29.66 dollar/tønden, mens amerikanske WTI blev handles til 28.52 dollar/tønden. Det svarer til fald på mere end 10 pct. og er første gang i fire år, at prisen er lavere end 30 dollar.

I sidste uge oplavede olieprisen det største kollaps siden 2008 som følge af, at Rusland brød med den udvidede Opec-gruppe. Derudover er prisen yderligere ramt af faldende efterspørgsel, som følge af coronavirusudbruddet, der har ramt rejseaktiviteten hårdt.

På forrige uges ekstraordinære Opec-møde var formålet at skære produktionen for at få priserne op på et bæredygtigt niveau, idet olieefterspørgslen er hårdt ramt af coronavirusudbruddet.

Saudi-Arabien, der er Opecs største olieproducent, vurderes at have brug for en oliepris på 80 dollar per tønde for at kunne skabe balance statsbudgettet.

Rusland, der ikke er med i Opec, men med i Opec+, modsatte sig en produktionsreduktion, og Saudi-Arabien svarede igen med meldingen om, at landet ville hæve produktionen.

De olieproducerende lande samt olieselskaberne håber på, at de to kombattanter, Rusland og Saudi-Arabien, vil komme til forhandlingsbordet for at få lavet en aftale om at skære produktionen.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, udtaler ifølge Bloomberg News, at oliemarkedssituationen er på linje med forventningerne, og at han endnu ikke har nogen planer om at kontakte de saudiske ledere.

Olieprisnedturen rammer de europæiske olieselskaber hårdt med fald på 10,5 pct. til svenske Lundin Petroleum, 7,5 pct. til britiske BP og 6,5 pct. til franske Total.

Saudi Aramco sænker investeringsbudget under oliepriskrig

Oliepriserne fortsætter ned mandag

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også