Efterspørgselsbekymringer sender Brent-olien under 50 dollar

Det skaber pres på olieprisen, at Opec endnu ikke er nået til enighed om en fast aftale for produktionsnedskæringer.
Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Oliepriserne fortsætter fredag nedturen med et fald på mere end 2 pct. i forhold til prisen torsdag eftermiddag, idet bekymringerne for den globale olieefterspørgsel og økonomiske vækstopbremsning forårsaget af coronavirusudbruddet er øget af bekymringer over, at ikke-Opec-producenterne endnu ikke er blevet enige om at skære produktionen yderligere for at støtte priserne.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 49,35 dollar mod en pris torsdag eftermiddag på 50,94 dollar for en tønde. Brent-olieprisen er dermed faldet under 50 dollar igen, efter at den mandag kortvarigt var under det psykologisk vigtige niveau.

Den amerikanske WTI-olie handles i 45,31 dollar mod 46,03 dollar torsdag nat. Ved dansk børslukketid torsdag klokken 17 kostede en tønde 46,67 dollar.

Torsdag pressede Opec på for at skære råolieproduktionen for Opec+, der er Opec-sammenslutningen plus blandt andet Rusland og Kasakhstan, med ekstra 1,5 mio. tønder om dagen indtil udgangen af 2020. Det kommer forud for Opec-mødets afslutning i dag, fredag.

Det var ventet, at ikke-Opec-producenterne ville bidrage med en reduktion på 500.000 tønder om dagen, men Rusland og Kasakhstan meddelte, at de ikke endnu er blevet enige om en større reduktion, hvilket øger risikoen for et sammenbrud i forhandlingerne, der har været med til at understøtte priserne siden 2016.

Nogle analytikere ventede, at Moskva i sidste ende ville støtte aftalen, og hvis Rusland siger nej, vurderer finanshuset RBC, at hele Opec-sammenslutningen kan kollapse.

Selv med en stor produktionsreduktion, så venter Goldman Sachs ikke, at aftalen vil være i stand til at forhindre et globalt overskud på oliemarkedet i andet kvartal eller lavere priser i de kommende uger.

"I sidste ende vil en genopblomstring af efterspørgslen – ikke udbudsbegrænsninger – være den nødvendige katalysator for et varigt opsving i priserne," vurderer Goldman Sachs.

Priserne på industrimetallerne bliver fredag også sendt nedad, idet bekymringerne for spredningen af coronavirusset uden for Kina har taget overhånden, efter at stimulustiltagene fra verdens centralbanker og regeringer understøttede priserne tidligere på ugen.

Kobberprisen er fredag morgen faldet til 5660 dollar per ton fra 5690 dollar per ton torsdag eftermiddag klokken 17.

Guldprisen fortsætter fredag fremgangen til 1671 dollar per ounce fra 1660 dollar per ounce torsdag klokken 17, og guldprisen er med en stigning på mere end 5 pct. i denne uge dermed på vej til at levere den største ugentlige stigning siden 2016.

Guldprisen bliver løftet på frygt over, at coronavirusudbruddet kan ramme den globale økonomi, og yderligere bliver prisen også understøtte af forventningerne om endnu lavere renter fra centralbankerne, hvilket øger guldets tiltrækningskraft for investorerne.

"Vi har set en konstant udskiftning af aktier til guld som en konsekvens af det forværrede makromiljø, og det er noget guld fortsat vil se i den nærmeste fremtid," vurderer Daniel Hynes, der er analytiker hos banken ANZ til Reuters.

 

Opec støtter største olienedskæringer siden finanskrisen 

Woodmac: Vi har for meget olie året ud 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også