Maersk Drilling-chef: Forskydning og lavere omkostninger bag justering

"Vi holder fast i forventningerne, så for os ser verden stadig ud, som den gjorde, da vi lagde planerne for i år," siger Jørn Madsen, der er adm. direktør i Maersk Drilling.
Foto: PR/Maersk Drilling
Foto: PR/Maersk Drilling
AF RITZAU FINANS

Maersk Drilling justerer i sin periodemeddelelse for tredje kvartal på forventningerne til kapitalinvesteringerne i hele 2019, der nu ventes at blive cirka 300 mio. dollar mod tidligere ventet 300-350 mio. dollar.

Og det skyldes både den glædelige omstændighed, at selskabet har brugt færre penge end ventet på planlagte værftsbesøg, men også at der har været en vis forskydning i besøgene.

"På den positive side venter vi at bruge mindre kapital til investering. Vi var tidligere ude at sige, at vi ville have mellem syv og ti rigge på værft i år, og vi regner nu med, at det bliver ni. Så noget af det er periodeforskydninger, og noget af det er lavere omkostninger, end det vi havde planlagt," siger Jørn Madsen, der er administrerende direktør hos Maersk Drilling, til Ritzau Finans.

Selskabet regner desuden fortsat med, at driftsresultatet (EBITDA) før særlige poster vil ramme cirka 400 mio. dollar i hele 2019.

"Vi holder fast i forventningerne, så for os ser verden stadig ud, som den gjorde, da vi lagde planerne for i år," siger Jørn Madsen.

Resultatet for 2019 bliver primært lavere på grund af netop de flere planlagte værftsbesøg for selskabets rigge, har Maersk Drilling flere gange tidligere annonceret.

Høj udnyttelse

Der er stadig stor forskel på udviklingen i Maersk Drilling-forretningens to segmenter - jack-up-rigge og flydende rigge samt boreskibe.

I førstnævnte del kører både udnyttelsesgraden og de gennemsnitlige dagsrater nemlig fortsat opad, mens tendensen er modsat for den flydende del af forretningen.

Og i jack-up-segmentet er udnyttelsesgraden af Maersk Drillings flåde - og den globale flåde generelt - nu nået op på så højt et niveau, at almindelig udbuds- og efterspørgselslogik tilsiger, at raterne skal følge med op.

Hos Maersk Drilling var udnyttelsesgraden for jack-up-flåden i tredje kvartal på 87 pct. mod 86 pct. i andet kvartal, mens den gennemsnitlige dagsrate steg til 175.000 dollar i tredje kvartal fra 171.000 dollar i andet kvartal.

I de tidligere cyklusser, hvor udnyttelsesgraden har været på det nuværende niveau, har raterne dog været endnu højere, lyder det fra Maersk Drilling selv.

"Det kræver rigtig meget arbejde, fordi vi er i en situation, hvor kontrakterne stadig er forholdsvis korte. Det er nok også derfor, vi ikke ser raterne gå endnu højere op, end de gør," siger Jørn Madsen, der er administrerende direktør hos Maersk Drilling, til Ritzau Finans.

"I de tidligere opture, har vi set, at raterne - når vi når op på den her udnyttelsesgrad - har ligget på et endnu højere niveau. Men de er gået op og er kommet op på et meget mere fornuftigt niveau – især i vores norske forretning," fortsætter Maersk Drilling-topchefen.

God til hurtig omstilling

Direktøren fremhæver også, at Maersk Drilling er blevet vant til at arbejde med noget kortere kontrakter, end tilfældet tidligere har været for borerigselskabet.

Og det har også givet god træning i hurtigt at mobilisere sig på et nyt marked og igen pakke tingene sammen og flytte riggene, når kontrakterne er overstået.

Sådan lyder meldingen fra Jørn Madsen, der er administrerende direktør hos Maersk Drilling.

"Organisationen har over de seneste par år vænnet sig til det og er blevet rigtig god til at flytte rundt og mobilisere sig i nye lande på meget kort tid. Og ligeledes til at demobilisere igen på kort tid," siger topchefen til Ritzau Finans.

"Det er en evne, som vi nu har. Vi kunne selvfølgelig godt have været den foruden, for vi ville jo godt have haft nogle længere kontrakter, men vi er faktisk blevet rigtig gode til det," fortsætter han.

Maersk Drilling fastholder forventninger til driften

Maersk Drilling vinder kontrakt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Ge Vernova

GE sagsøges for designfejl på 1,5 GW vindmøller

For abonnenter

Læs også