EnergiWatch

Oliesagen imod Norge lukker ned uden afgørelse

Torsdag markerede sidste dag i retten i den appelsag, som Greenpeace kører imod den norske regering. Nu mangler kun afgørelsen i den principielle sag om olieudvinding.

Mens appelsagen imod Norges regering har stået på, har aktivister fra Greenpeace Norden på forskellig vis forsøgt at gøre opmærksom på, at man mener, at staten har brudt § 112 i grundloven, som handler om miljøbeskyttelse. Desuden mener Greenpeace, at Norge er i konflikt med Paris-aftalen. Foto: Jason White/Greenpeace

Efter to uger i retten har standpunkterne i en principiel sag om olieudvinding i Norge ikke flyttet sig.

De to miljøorganisationer Greenpeace Norden og Natur og Ungdom mener fortsat, at den norske regering med 13 norske licenstildelinger til olieudvinding i Barentshavet har sat sig op imod både Paris-aftalen og en miljøparagraf i den norske grundlov.

Omvendt mener Norges regering, at det ikke er dens ansvar at lade være med at lede efter ny olie, når olien alligevel skal eksporteres og brændes af uden for landets grænser.

Torsdag fik sagens parter lejlighed til at give deres afsluttende ord. Der ventes at gå omkring fire uger, før de tre dommere træffer afgørelse i appelsagen.

Sidst der blev truffet afgørelse i sagen, var i november 2017. Her lød dommen, at der ikke var grundlag for, at nuværende og fremtidige generations ret til et sundt miljø blev krænket af regeringen – et af de centrale spørgsmål, som sagen har fokus på. Dengang fik staten således opbakning i, at den ikke kan holdes ansvarlig for olie, som eksporteres.

Ved juletid skulle det gerne stå fast, om den vurdering fastholdes eller forkastes.

 

Norges regering bliver på ny slæbt i retten for oliejagt

Greenpeace taber sag om olie mod den norske stat

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere