Vismænd spår stort dyk i Nordsø-indtægterne

De Økonomiske Vismænd har noget mindre tiltro til oliens bidrag til statskassen end Finansministeriet.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Sidste år indbragte Nordsøens ressourcer cirka 8 milliarder kroner til den danske statskasse. Ifølge De Økonomiske Vismænd falder det tal næste år helt ned til 400 millioner kroner, mens de samlede indtægter frem mod 2050 lander på 67 mia. kr.

Det skriver Berlingske.

En del af fremskrivningen hænger dog sammen med den omfattende genopbygning af Tyra-feltet. Alligevel står Lars Gårn Hansen fast på, at olieeventyret lakker mod enden. Han er vismand og professor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

"Nordsøoliens betydning har været stor for dansk økonomi historisk, men den er ved at fise ud. Vi er i slutningen af olieeventyret, og når vi kigger frem, vil det være en meget lille del af indtægterne til den danske stat, der kommer fra olie," siger han til Berlingske.

Vismændene har leveret tallene som input til en ny rapport om dansk økonomi. Men Martin Næsby, adm. direktør hos brancheorganisationen Olie Gas Danmark, giver over for Berlingske udtryk for, at han fortsat har tiltro til, at der er gode indtægter at hente fra Nordsøen. 

Langt under ministeriets tal

Det nye skøn fra vismændene ligger da også langt under det, som hidtil har været estimatet.

EnergiWatch har tidligere beskrevet, at skatteminister Morten Bødskov (S) tidligere på måneden i et svar til Alternativets Rasmus Nordqvist oplyste, at Finansministeriet venter olieindtjeninger på omkring 154 mia. kr. frem til 2047. Her udløber de nuværende koncessioner.

Men olieprisudvikling er en usikker størrelse at spå om, og den har vismændene og ministeriet altså vidt forskellige forventninger til,  hvilket har manifesteret sig i den store difference på fremskrivningerne.

Lige nu har Energistyrelsen fire ansøgninger liggende fra selskaber, som gerne vil på oliejagt i forbindelse med 8. udbudsrunde. Planen var, at der skulle have været svar på de ansøgninger i begyndelsen af august, men endnu er der intet blevet meldt ud fra officielt ud.

Sagen er endt som en politisk varm kartoffel, hvor regeringens støttepartier samt Alternativet vil have regeringen til at sløjfe udbuddet fuldstændig og lukke muligheden for fremtidig oliejagt for bestandigt. En manøvre, som faktisk kan foretages uden krav om kompensation til ansøgerne, har EnergiWatch tidligere belyst.

Tager man et blik på Energistyrelsens løbende opgørelser, er der imidlertid ingen diskussion om, at indtægterne fra Nordsøen har været kraftigt for nedadgående.

 

Branchedirektør: Udskudt olieudbud kan skræmme investorer væk

Regeringen kan afblæse oliejagt kvit og frit 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Ge Vernova

GE sagsøges for designfejl på 1,5 GW vindmøller

For abonnenter

Læs også