EnergiWatch

Mange danskere har penge i omstridt oliegigant, men nu sker der et skred

Sygeplejersker og socialrådgiveres pensionsselskab, PKA, bliver det femte danske pensionsselskab, der sortlister ExxonMobil.

Foto: SERGIO MORAES/REUTERS / X90023

Ni ud af de ti største danske pensionsselskaber har aktier i et af verdens mest udskældte firmaer: det amerikanske olieselskab ExxonMobil. Det skriver Politiken.

Men oliegiganten er blevet en brandvarm kartoffel i pensionsbranchen. Selskabet kritiseres blandt andet for ikke at ville udarbejde klimaplaner og for at finansiere klimakritiske organisationer og politikere. Det får nu den danske pensionskæmpe PKA til at sortliste Exxon og sælge aktier for 300 millioner kroner i den udskældte oliegigant.

"Vi har sammen med investorer fra hele verden forsøgt at overbevise ExxonMobil om nødvendigheden af at omlægge produktionen, men det har været en håbløs mission," siger PKA-direktør Peter Damgaard Jensen, der forvalter pensioner for 320.000 sygeplejersker, socialpædagoger og socialrådgivere, til Politiken.

"Når man konstant løber panden mod en mur, møder modstand og obstruktioner, så giver det ikke længere mening at være medejer i Exxon," siger han.

Dermed bliver PKA det femte danske pensionsselskab, der har ekskluderet Exxon. I forvejen har pensionsselskaber for op imod en million læger, jurister, økonomer, magistre, gymnasielærere, ingeniører og social- og sundhedsassistenter solgt deres aktier og sortlistet ExxonMobil.

Jarl Krausing, der følger branchen tæt som international chef i den grønne klimatænketank Concito, forventer en "ketchupeffekt."

Internationalt har blandt andet den store svenske folkepensionsfond AP7 trukket sig ud af Exxon med henvisning til selskabets omstridte kurs i klimaspørgsmålet.

Politiken har været i kontakt med ExxonMobil, men det har ikke været muligt at få en kommentar.

Fire pensionsselskaber får hård kritik for at svigte klimaaftale

Få danskere ved at pensionsmidler investeres i kul og olie

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere