EnergiWatch

Maersk Drilling-chef: Venter bedring trods snak om økonomisk afmatning

"Vi ser stadig, at olieselskaberne har mange aktiviteter i gang, og selv med en oliepris på lige under 60 dollar får det ikke olieselskaberne til i nogen stor grad at stoppe aktiviteterne," siger selskabets adm. direktør.

Foto: PR/Maersk Drilling

En række skuffende økonomiske data har de seneste måneder været med til at skabe nervøsitet for, at en afmatning i den globale økonomi venter forude.

Muligheden for lidt mørkere skyer har dog ikke påvirket forventningerne hos danske Maersk Drilling, der udlejer borerigge og -skibe til oliebranchen.

Selskabets administrerende direktør, Jørn Madsen, forudser fortsat en bedring i industrien, der de seneste år har oplevet en langsom genopretning efter et par hårde år.

"Det er klart, at det makroøkonomiske kan spille ind for os, men det er svært at sige, hvad der kommer til at ske. Uanset hvad kommer der til at være brug for olie i verden."

"Det er altid bekymrende at høre nogle, der snakker om en afmatning. Om det rent faktisk kommer til at ske nu og her, er svært. Der er også nogle, der har talt om renteforhøjelser i mange år, men det er heller ikke sket," siger han til Ritzau Finans.

Maersk Drilling er løbende i dialog med kunderne - olieselskaberne - og det er deres investeringsniveau og planer for fremtiden, som er afgørende for, hvordan udviklingen i efterspørgslen efter borerigge ser ud.

Ifølge direktøren er der på nuværende tidspunkt intet, der tyder på, at olieselskaberne begynder at holde igen med de planlagte investeringer.

"Vi er aktivitetsstyrede, mere end vi er konjunkturstyrede. Det er klart, at der i et eller andet omfang er en relation til olieprisen, men vi er i høj grad styret af den aktivitet, som olieselskaberne har."

"Vi ser stadig, at olieselskaberne har mange aktiviteter i gang, og selv med en oliepris på lige under 60 dollar får det ikke olieselskaberne til i nogen stor grad at stoppe aktiviteterne," siger Jørn Madsen.

Investeringer og oliepris er vigtige parametre

Ifølge Magnus Olsvik, der er aktieanalytiker hos Kepler Cheuvreux, er det især olieprisen og olieselskabernes investeringer, der er vigtige parametre at holde øje med for borerigselskaberne.

Hvis det ender ud i en større recession, vil selskaberne i industrien dog ikke gå fri.

"Det afhænger af afmatningen. Det påvirker ikke borerigselskaberne direkte, hvis væksten bliver langsommere og langsommere verden over. Nøglen er olieprisen, og at olieselskaberne fortsætter med at investere - og også øger investeringerne," siger han til Ritzau Finans.

"Hvis det til gengæld bliver en alvorlig recession, vil vi også se oliepriserne falde. Dermed vil genopretningen, der er i gang, gå i stå i et stykke tid. Det er noget af det, investorerne måske frygter lidt for tiden. Lige nu er vi dog i et relativt sundt miljø både onshore og offshore, og olieselskaberne ser ud til at fortsætte med at investere," fortsætter han.

Borebranchen har været presset gennem flere år, siden et fald i olieprisen og en opbremsning i de store olieselskabers investeringslyst i 2014-2015 skabte mangel på arbejde for mange borerigge.

Det ramte også Maersk Drilling, der så sig nødsaget til at svinge sparekniven for at sænke omkostningerne internt.

De seneste år har selskabet arbejdet på at sænke omkostningerne på boreopgaverne, så det både kommer selskabet selv og kunderne til gode.

Noget af presset er aftaget de seneste år, men der er stadig et stykke vej til de gyldne tider for selskaberne i industrien.

Det kan til dels aflæses i olieprisen, da en tønde af den europæiske referenceolie, brent, i gennemsnit kostede omkring 92 dollar i 2014, mens gennemsnitsprisen lød på knap 69 dollar i 2015.

I 2016 dykkede gennemsnitsprisen for året til knap 55 dollar per tønde, hvilket stort set også var tilfældet året efter. Sidste år steg olieprisen set over hele året omvendt til lige knap 68 dollar.

Aktivitetsniveau er på vej op

I år har olieprisen igen taget et lille dyk, og indtil videre ligger gennemsnitsprisen for året omkring 63 dollar per tønde, men der er alligevel udsigt til bedre takter på markedet for borerigge fremadrettet, vurderer Maersk Drillings direktør, der dog ikke vil forudsige, præcist hvornår opsvinget for alvor tager fart.

"Vi ser stadigvæk, at aktivitetsniveauet er på vej op," siger han.

Direktøren fremhæver blandt andet, at der har været en forbedring i udnyttelsesgraden i markedet generelt, hvilket ofte senere hen bliver efterfulgt af stigende dagsrater.

I andet kvartal af 2019 var mere end 86 pct. af jack-up-riggene og 74 pct. af de flydende rigge i brug hos selskabet, der går under navnet The Drilling Company of 1972 på den københavnske fondsbørs.

Det var en fremgang fra henholdsvis 78 pct. og 62 pct. i årets første kvartal. Samlet set voksede udnyttelsesgraden hos det danske selskab til 78 pct. i hele første halvår fra 71 pct. i samme periode sidste år.

Maersk Drilling har ikke travlt med opkøb

Nye boringer i Nordsøen rammer ned i et politisk minefelt

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere