En del af Watch Medier

EnergiWatchtorsdag9. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Politik & Markeder
  • English
04.10.2019kl. 20.49

Nye tal: Kun lille gevinst ved nye olietilladelser i Nordsøen

Værdien af en ny udbudsrunde for olie- og gasudvinding i Nordsøen er under to milliarder kroner, vurderer Skatteministeriet.
Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
AF INFORMATION FORMIDLET AF RITZAU

Det vil sandsynligvis kun være en meget lille gevinst, som statskassen scorer på at give nye tilladelser til at pumpe mere olie og gas op fra Nordsøen, når de nuværende licenser udløber i 2046.

Det viser en mailkorrespondance mellem Skatteministeriet og Finansministeriet, som Information har fået aktindsigt i.

Her skriver en embedsmand i Skatteministeriet, at ministeriet "skønner nutidsværdien af statens indtægter forbundet med 8. koncessionsrunde til 1,75 mia. kr." Altså vurderes de samlede indtægter ved at fortsætte jagten på fossile reserver at være under to milliarder kroner.

De Økonomiske Vismænd har tidligere slået fast, at Nordsøen ikke længere er "særlig vigtig for vores økonomiske holdbarhed og de langsigtede perspektiver". Og det bliver nu bekræftet af Skatteministeriets beregning, mener miljøvismand Lars Gårn Hansen, der er professor på Københavns Universitet.

"Hvis man gik og håbede på, at der lå et nyt olieeventyr ude i Nordsøen, så er det ikke det billede, man får her. Det her tal stemmer godt overens med det, jeg tidligere har sagt," siger Lars Gårn Hansen.

Også professor i økonomi på Københavns Universitet Peter Birch Sørensen, der er tidligere overvismand og tidligere formand for Klimarådet, kalder de 1,75 milliarder kroner "et ret lavt tal, som understreger, at olie- og gaseventyret i Nordsøen nærmer sig sin afslutning".

Ottende koncessionsrunde – også kaldet ottende udbudsrunde – handler om, at fire olieselskaber har indsendt ansøgninger til regeringen om at få tilladelse til at lede efter og siden udvinde ny olie og gas i den danske del af Nordsøen.

Godkendes den 8. udbudsrunde af regeringen, betyder det, at olie- og gasjagten i Nordsøen forlænges fra 2046 til 2055. Altså fem år efter, at et bredt flertal i Folketinget ønsker, at Danmark skal være fossilfrit og klimaneutralt.

Stor usikkerhed

Der er dog stor usikkerhed behæftet med beregningerne fra Skatteministeriet. I et ministersvar til Alternativets Rasmus Nordqvist afsendt fredag tager skatteminister Morten Bødskov (S) forbehold for, at konsekvenserne ved en eventuel aflysning af 8. udbudsrunde i sidste ende kan blive noget større.

Det skyldes, at et stop for ny olie- og gasjagt kan risikere at påvirke nuværende investeringer og produktion i forbindelse med de nuværende licenser i Nordsøen. Sker det, kan en aflysning af 8. udbudsrunde ende med at koste statskassen "et væsentligt tocifret milliardbeløb," skriver ministeren.

Men for at kunne foretage den beregning har Skatteministeriet brug for en nærmere vurdering af produktion og omkostninger forbundet med de nye tilladelser. Og en sådan vurdering "foreligger ikke på nuværende tidspunkt", skriver skatteministeren.

Det noget upræcise svar skyldes ifølge Peter Birch Sørensen, at der både er naturvidenskabelige, økonomiske og politiske usikkerheder forbundet med spørgsmålet om Nordsøen. For eksempel afhænger olieprisen af, hvordan det fossile verdensmarked udvikler sig, ligesom det er usikkert, om et stop for ny oliejagt vil gøre olieselskaberne nervøse og få dem til at trække investeringer ud.

Trods Skatteministeriets forbehold vurderer Peter Birch Sørensen dog, at der er tale om forholdsvist små økonomiske konsekvenser ved at trække stikket på Nordsøen, når den 7. udbudsrunde udløber om godt 25 år.

"Jeg kan ikke tro andet, end at verden vil bevæge sig væk fra de fossile brændsler, og dermed synger vi på sidste vers med Nordsøen," siger Peter Birch Sørensen.

Kritikere af nye olie- og gastilladelser i Nordsøen peger på det paradoksale i, at Danmark overvejer at forlænge jagten på fossile ressourcer i Nordsøen i en tid, hvor klimaforskere understreger, at 80 procent af de allerede kendte reserver skal forblive urørt i undergrunden, hvis verden skal overholde Parisaftalens mål om at begrænse globale temperaturstigninger til et godt stykke under to grader. En forlængelse karambolerer også med regeringens mål om at gøre Danmark fossilfri i 2050, lyder kritikken.

For nylig skete der et nybrud i debatten, da de økonomiske vismænd i Information advarede mod at tillade nye olieboringer. Vismændene understregede for første gang, at "der vil være en klimamæssig positiv effekt ved at reducere udbuddet fra den danske del af Nordsøen".

Regeringen bør derfor udskyde planerne om at give grønt lys til ny olieefterforskning og -udvinding i Nordsøen, indtil man har sin klimaplan klar, sagde miljøvismand Lars Gårn Hansen til Information.

Argumentet om de klimamæssige positive effekter skal også ses i lyset af, at Nordsøen bliver en stadig dårligere forretning for Danmark. I august viste regeringens prognose for dansk økonomi, Finansministeriets Økonomisk Redegørelse, at indtægterne fra Nordsøen i 2020 vil udgøre tæt på nul procent af Danmarks samlede bruttonationalprodukt (BNP).

R: Vi skal ikke lave en ottende udbudsrunde

I sidste uge meldte De Radikale og SF ud, at også de ønsker planerne om fremtidige tilladelser til olieboringer i Nordsøen droppet. I en fælles udmelding sagde partierne, at det er et skridt mod en "fossilfri fremtid". For Ida Auken, der er klimaordfører for De Radikale, bestyrker meldingen fra Skatteministeriet hendes og partiets holdning.

"Det er helt tydeligt, at det ikke er vigtigt for den økonomiske holdbarhed. Jeg føler mig bestyrket i, at De Radikale har sagt, at vi ikke skal lave ottende udbudsrunde," siger Ida Auken.

Hos De Konservative har politisk ordfører Mette Abildgaard endnu ikke taget stilling til, om partiet går ind for at godkende eller afvise den 8. udbudsrunde.

"Lad os slå koldt vand i blodet, før vi træffer nogle beslutninger," siger Mette Abildgaard, der samtidigt understreger, at det økonomiske argument "ikke er afgørende". Hun ønsker, at regeringens uafhængige ekspertorgan Klimarådet skal regne på, hvorvidt Danmark kan leve op til målet om at være klimaneutralt i 2050, samtidig med at der hentes olie op af Nordsøen.

Imens er der stadig intet nyt fra regeringen, hvis beslutning det vil være at aflyse udbudsrunderne. Socialdemokratiets klimaordfører siger til Information, at de ikke har nogen kommentarer.

"Vi er ved at undersøge sagen til bunds," siger Anne Paulin (S).

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information)

Bekymrede oliemarkeder sender prisen lidt op efter dyk 

Undervandsdrone sættes ind ved oliefelt 

Relaterede artikler:

  • Foto: Jacob Ehrbahn

    Bekymrede oliemarkeder sender prisen lidt op efter dyk

  • Foto: Photo: Arne Reidar Mortensen

    Undervandsdrone sættes ind ved oliefelt

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) | Foto: Christian Falck Wolff
Energinyt

Partier trækker minister i samråd om åben dør-beslutning

SF og Det Konservative Folkeparti vil have klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) til at redegøre for, hvorfor Energistyrelsen har sat åben dør-ordningen i bero.
  • Vattenfall ærgrer sig over "uheldigt hul" i åben dør-lov
  • European Energy dødsdømmer havvindpark efter den åbne dør blev lukket

For abonnenter

Foto: vestas
Renewables

Topchef i Vestas i skarp kritik af dansk beslutning om havvind

Foto: Rockwool // Pr
Cleantech

Omsætning og driftsresultat halter hos Rockwool

Foto: Marcus Emil Christensen
Politik & Markeder

Danmark og Californien holder havvindsamarbejde i live

For abonnenter

I Holland har Vattenfall kystnære møller på begge sider af vandkanten. I Danmark har selskabet dog holdt sig fra åben dør-ordningen. | Foto: Vattenfall
Politik & Markeder

Vattenfall ærgrer sig over "uheldigt hul" i åben dør-lov

For abonnenter

Foto: Fortum
Energiselskaber

Fortum tager endnu en russisk nedskrivning

For abonnenter

Læs også

Foto: Marcus Emil Christensen
Politik & Markeder

Danmark og Californien holder havvindsamarbejde i live

Sammen med Californien skal rammer for mere energieffektivisering og en storstilet havvindudbygning skabes frem til 2024.

For abonnenter

I Holland har Vattenfall kystnære møller på begge sider af vandkanten. I Danmark har selskabet dog holdt sig fra åben dør-ordningen. | Foto: Vattenfall
Politik & Markeder

Vattenfall ærgrer sig over "uheldigt hul" i åben dør-lov

Forvaltningen af dansk havvind må ikke være forhastet, tilfældig og baseret på huller i lovgivningen, fastslår chefen for Vattenfalls havvindudvikling.

For abonnenter

Foto: Gregers Tycho
Politik & Markeder

European Energy dødsdømmer havvindpark efter den åbne dør blev lukket

Blot en enkelt dag efter en kontroversiel opbremsning i åben dør-ordningen falder den første havvindpark i sin nuværende udformning til jorden. Det er ødelæggende for investortilliden slår en topchef og Dansk Erhverv fast.

For abonnenter

Job

  • Director - Project Management (DK)

  • Projektleder - AURA Installation

  • Electrical Engineer specialised in PV systems

  • Offshore O&M Manager

  • Nytænkende maskinmester til at sikre den kritiske infrastruktur

  • Technical Business Development Manager

  • Senior Specialist in electrical design of HV/MV substations

  • Newsecs Energi – og indeklimateam søger en Teamleder

  • Mechanical Engineer

  • Teamleder med fokus på både drift og udvikling

  • Energianalytiker

  • Head of Biogas for global renewable company

  • Business Development Manager

  • Kontorchef til Rådgivning Samfundsvigtige Funktioner

  • Financing Associate

  • Anlægsprojektleder til landvindmøller og solcelleparker

  • Bæredygtigheds-lead på henholdsvis energiø Bornholm og energiø Nordsøen

  • Seniorprojektleder til fremtidens grønne energi-infrastrukturprojekter (biogas, brint, ptx)

  • Ingeniør eller maskinmester til den grønne omstilling

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

Se flere jobs

Seneste nyt

  • Topchef i Vestas i skarp kritik af dansk beslutning om havvind – 06.57
  • Partier trækker minister i samråd om åben dør-beslutning – 8. feb.
  • Omsætning og driftsresultat halter hos Rockwool – 8. feb.
  • Danmark og Californien holder havvindsamarbejde i live – 8. feb.
  • Fortum tager endnu en russisk nedskrivning – 8. feb.
  • Vattenfall ærgrer sig over "uheldigt hul" i åben dør-lov – 8. feb.
  • Knap en tredjedel af det nyvalgte repræsentantskab i Norlys er friske ansigter – 8. feb.
  • Vestas efterlyser europæisk pendant til amerikansk billionpakke – 8. feb.
  • Vestas ser meget begrænsede muligheder tilbage for V174-platform – 8. feb.
  • Efter udbrud af brand: Raffinaderi i Fredericia forventer at producere på fuld kraft i marts – 8. feb.
  • Aker Solutions fremviser rekordhøj ordreindgang – 8. feb.
  • Aker Offshore Wind tror først på norsk havvind i 2030 – 8. feb.
  • Vestas vil lancere cirkulær løsning til møllevinger – 8. feb.
  • Niras henter ny direktør for svenske aktiviteter hos Rambøll – 8. feb.
  • OX2 indgår brintsamarbejde med Orkla – 8. feb.
Flere nyheder

Job

  • Director - Project Management (DK)

  • Projektleder - AURA Installation

  • Electrical Engineer specialised in PV systems

  • Offshore O&M Manager

  • Nytænkende maskinmester til at sikre den kritiske infrastruktur

  • Technical Business Development Manager

  • Senior Specialist in electrical design of HV/MV substations

  • Newsecs Energi – og indeklimateam søger en Teamleder

  • Mechanical Engineer

  • Teamleder med fokus på både drift og udvikling

  • Energianalytiker

  • Head of Biogas for global renewable company

  • Business Development Manager

  • Kontorchef til Rådgivning Samfundsvigtige Funktioner

  • Financing Associate

  • Anlægsprojektleder til landvindmøller og solcelleparker

  • Bæredygtigheds-lead på henholdsvis energiø Bornholm og energiø Nordsøen

  • Seniorprojektleder til fremtidens grønne energi-infrastrukturprojekter (biogas, brint, ptx)

  • Ingeniør eller maskinmester til den grønne omstilling

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

Se flere jobs

Watch Job

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Business Intelligence Specialist

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

Se flere jobs

Kolofon

EnergiWatch
Søg

Sektioner

  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Politik & Markeder
  • English
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Maz Plechinger

mp@energiwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8323

  • Om EnergiWatch

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Job

Abonnement

Prøv EnergiWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

energiwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Læs mere om abonnement her

Adresse

EnergiWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8320

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © EnergiWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
EnergiWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge