EnergiWatch

Oliepriserne stiger – men det trækker op til storm

Spændingerne er skærpet i Mellemøsten efter angreb på tankskibe og Irans nedskydning af en amerikansk drone sidste måned.

Foto: Thomas Borberg

Oliepriserne stiger torsdag morgen, da en storm i den Mexikanske Golf truer råvareproduktionen, mens en hændelse, der involverede et britisk tankskib i Mellemøsten, har fremhævet de igangværende spændinger i regionen.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 67,18 dollar mod 66,07 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 60,69 dollar mod 59,51 dollar onsdag eftermiddag.

Onsdag nærmede fem både, som efter sigende skulle tilhøre den iranske revolutionsgarde, sig et britisk olietankskib og bad det om at standse i nærtliggende iranske vande. Denne forespørgsel blev dog trukket tilbage, efter et britisk krigsskib kom med en advarsel over radioen, fortæller en amerikansk forsvarsembedsmand ifølge Reuters.

Spændingerne er skærpet i Mellemøsten efter angreb på tankskibe og Irans nedskydning af en amerikansk drone sidste måned, som følge af USA's præsidents, Donald Trumps, ensidige tilbagetrækning fra en aftale med Teheran for at gøre en ende på landets atomprogram.

De amerikanske olieproducenter har onsdag kunnet skære næsten en tredjedel af produktionen i den Mexikanske Golf forud for det, som kan blive den første store storm i Atlantens orkansæson.

Ifølge amerikanske myndigheder er femten produktionsplatforme og fire boreplatforme blevet evakueret i den centrale nordlige del af bugten af olieselskaberne før stormen, som forventes at udvikle sig til en orkan fredag.

Oliepriserne er samtidig blevet boostet af et fald i de amerikanske olielagre, som ifølge amerikanske energimyndigheder (EIA) faldt med 9,5 mio. tønder i sidste uge. Det er mere end et tredobbelt fald i forhold til de 3,1 mio. tønder, som analytikerne havde forventet.

"Der er intet som en tidlig start på orkansæsonen, som kan støtte oliepriserne, men når man kigger nærmere på tallene fra EIA, så maler det et endnu mere optimistisk billede for det amerikanske marked," siger Stephen Innes, der er partner i Bangkok-beliggende Vanguard Markets, til Reuters.

Den amerikanske olieproduktion er dog i stigning igen efter et kortvarigt fald fra de rekordhøje niveauer ifølge EIA. Produktionen steg sidste uge til 12,3 mio. tønder om dagen.

"Stigende amerikansk skiferolieproduktion, en dæmpet global økonomi og usikkerhed om eksisterende handel vil lægge låg på optimistiske stigninger for oliefutures," siger Benjamin Lu, der er analytiker hos Philip Futures i Singapore, til Reuters.

Statsadvokat går ind i sag om Maersk-kemikalier i havet

Større fald i USA's olielagre end ventet løfter oliepriserne

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere