EnergiWatch

Værft med øje for havvind ramt af nyt stort milliontab

Den norske værftsgruppe Ulstein, der bl.a. satser på flere havvindskibe, melder om et nyt trecifret millionunderskud i 2018. En stor restruktuering af værftsgruppen har været dyr og omfattende, slår CEO fast.

Foto: Ulstein

Tabene har været store i de senere år for den norske Ulstein Group, som står midt i en omfattende restruktuering.

Også i 2018 blev det til et nyt trecifret milliontab for Ulstein, fremgår det af en regnskabsmeddelelse, hvor værftet lægger tal frem for omsætning, drift og bundlinjen.

Der har været, og er fortsat, hård konkurrence om at få nye kontrakter.

Gunvor Ulstein, CEO, Ulstein Group

Mens det fremgår, at omsætningen gik frem sidste år, så er restrukteringen af værftsgruppen fortsat tidskrævende og kræver mange kræfter, slår CEO Gunvor Ulstein fast i meddelelsen.

"Vores tal viser en driftsmæssig bedring i 2018 sammenlignet med 2017, men restruktureringsprocessen har været meget udfordrende, og vi har arbejdet hårdt på at positionere os selv inden for nye segmenter. Vi forventer, at denne indsats vil give resultater over tid," lyder det fra Gunvor Ulstein.

Nyt trecifret underskud

Ifølge meddelelsen steg omsætningen sidste år til 1,9 mia. norske kr. fra 1,1 mia. norske kr. i 2017. Men selvom at gruppens drift også havde fremgang, så blev det igen til røde tal med et driftsunderskud på 211,6 mio. norske kr.

På bundlinjen gav det et nyt trecifret underskud for året med 310,8 mio. norske kr. mod et minus på 359,8 mio. norske kr. i 2017. Sidste år spillede også en ekstraordinær nedskrivning på 55,7 mio. norske kr. ind, lyder det fra Ulstein.

Værftsgruppen sætter blandt andet sin lid til ropax- og krydstogtmarkedet samt at skulle bygge flere vindskibe, hvor man i de senere år har bygget og leveret skibe.

"Ordrebogen er fyldt med kontrakter med nye kunder, hvor ingen af dem var hos os før 2015. Der har været, og er fortsat, hård konkurrence om at få nye kontrakter. Vores evne til at forstå kundernes behov, vinde kontrakter og udføre projekterne med positive marginer bliver kristisk," siger topchef Gunvor Ulstein i meddelelsen.

Det er især i kølvandet på nedgangen i olie- og gasindustrien, at den norske værftsgruppe har gennemgået nogle tunge år. Allerede inden offentliggørelsen af tallene for 2018 havde Ulstein alene siden 2015 tabt over 1 mia. norske kr. på bundlinjen, skrev flere medier sidste sommer.

Sidste efterår fortalte ejerne bag værftet desuden, at man var gået væk fra at bygge skibe inden for olie- og olieservice-branchen og nu i stedet bygger skibe inden for blandt andet krydstogt- og vindsegmentet.

Nordmænd skal forme amerikansk vindfartøj

Kendt norsk værft udelukker nye offshore-ordrer flere år frem

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere