EnergiWatch

Nedskæringer i udbud og sanktioner hæver oliepriser

Oliepriserne stiger torsdag, hvor den europæiske referenceolie, Brent, rammer sit højeste i 2019 - et niveau, der ifølge Reuters ikke er set siden november sidste år.

Foto: Nabil al-Jurani

Det er blandt andet Opec's reduktion af udbuddet, USA's sanktioner mod Venezuela og et uventet dyk i de amerikanske olielagre, der har hævet priserne.

En tønde Brent, koster torsdag morgen 67,81 dollar mod 67,32 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 58,41 dollar mod 57,96 dollar onsdag eftermiddag. Det var det højeste niveau i fire måneder.

Opec og andre olieproducenter, som Rusland, har siden starten af året nedskåret olieudbuddet med 1,2 mio. tønder om dagen for at booste markedet og priserne ved at undgå et forsyningsoverskud.

"Indskrænkede globale olielagre gennem Opec-anførte udbudsreduktioner og amerikanske sanktioner mod venezuelansk petroleum har givet en stærk støtte til oliepriserne," siger Benjamin Lu fra Singapore-mæglervirksomheden Phillip Futures, til Reuters.

I Venezuela har olieproduktion og eksport lidt under forstyrrelser fra politisk og økonomisk krise, som har resulteret i forsyningsproblemer, mens USA's regering har spærret for amerikanske virksomheders handel med den venezuelanske regering, inklusiv det statsejede olieselskab, PDVSA.

USA sigter efter at kunne nedskære Irans olieeksport med 20 pct. til under 1 mio. tønder om dagen fra maj af. USA vil kræve fra de importerende lande til, at de reducerer handel med den mellemøstlige producent, hvis landende vil undgå amerikanske sanktioner, udtaler to kilder bekendt med sagen til Reuters.

En ugentlig rapport fra det amerikanske energiministerium, EIA, viser, at amerikanske råolielagre er faldet med 3,9 mio. tønder i løbet af den forgangene uge, hvor analytikere havde forventet en stigning på 2,7 mio. tønder i stedet.

Medlemmer kræver, at pensionskasse dropper lån til fossilindustrien

Nu skal Shell være verdens største elselskab

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Bank vurderer at Esvagt er tæt på syv mia kr værd efter ejerskifte

Ifølge DNB Markets har Esvagt en anslået værdi på næsten syv mia. kr., efter at 3i Infrastructure midt i en salgsproces valgte at købe resten af offshore- og vindrederiet. "Vi blev overraskede, men positivt overraskede," siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt til ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs