EnergiWatch

Nigerianske enker anklager Shell i sag om henrettelser

Nigerianske enker beskylder Shell for at medvirke til henrettelse af deres mænd. Shell benægter involvering.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Polfoto

Fire nigerianske kvinder har tirsdag lagt sag an mod oliegiganten Shell for angiveligt at have medvirket til militærstyrets henrettelse af deres mænd i Nigeria i 1990'erne. Amnesty International bakker op om sagen.

"Min mand havde et godt hjerte. Nu er jeg en fattig enke, som har mistet alt," siger enken Esther Kiobel ved retten i Haag ifølge det hollandske nyhedsbureau ANP.

"Mishandlingen, som min familie og jeg gennemgik, var en frygtelig oplevelse, som har traumatiseret os frem til i dag," fortæller hun.

Anklagen lyder på, at Shell hjalp med at arrestere de mænd, som grundet sundheds- og miljømæssige påvirkninger kæmpede mod olieudviklingen i Ogoni-regionen i Nigeria.

"Shell har gennem årene kæmpet for at sikre, at sagen ikke skulle blive behandlet i retten."

"De har brugt ressourcer på at kæmpe mod mig i stedet for at yde min mand retfærdighed," siger Kiobel i en udtalelse gennem Amnesty.

Den 10. november 1995 blev ni aktivister, herunder Esther Kiobels mand, henrettet, efter at en militærdomstol kendte dem skyldige for mordet på fire ledere i Ogoni.

"Kvinderne tror, at deres mænd ville være i live i dag, hvis det ikke var for Shells uforskammede egeninteresse, som fremmede den nigerianske regerings blodige og hårde linje over for demonstranter."

"Også selv om de kendte til de menneskelige konsekvenser," siger Mark Dummett fra Amnesty.

Shell benægter al involvering i henrettelsen af mændene.

"Henrettelserne, der blev udført af militærstyret, har påvirket os dybt," siger en talsmand for Shells afdeling i Nigeria.

I 1990 blev bevægelsen Mosop stiftet for at bekæmpe forurening og ødelæggelse af økosystemet i det olierige Niger-delta.

Henrettelserne i 1995 affødte store internationale protester.

Shell leverer bedste resultat i fire år

BP fordobler indtjeningen  

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Bank vurderer at Esvagt er tæt på syv mia kr værd efter ejerskifte

Ifølge DNB Markets har Esvagt en anslået værdi på næsten syv mia. kr., efter at 3i Infrastructure midt i en salgsproces valgte at købe resten af offshore- og vindrederiet. "Vi blev overraskede, men positivt overraskede," siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt til ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs