EnergiWatch

Maersk Drilling-chef venter forbedring i markedet på længere sigt

De fundamentale ting i industrien ændrer sig, og derfor tror den adm. direktør i Maersk Drilling på, at der er bedre tider i vente for boremarkedet.

Bloomberg
Foto: Bloomberg

Der er udsigt til fremgang på boremarkedet i de kommende år, og det skyldes, at olieselskaberne har bedre mulighed for at investere i projekter og aktiviteter.

Sådan lyder det fra Jørn Madsen, der er administrerende direktør for Maersk Drilling, under et pressemøde torsdag formiddag efter offentliggørelsen af selskabets første selvstændige årsregnskab.

"På den længere bane forventer vi at se en forbedring i markedet, fordi vi ser, at de fundamentale ting i industrien begynder at forandre sig," siger han.

"Vi ser, at der er en forbedret udnyttelsesgrad. Når den begynder at gå op, ser vi, at det har positiv indflydelse på raterne. Men hvornår det præcist sker, er det svært for mig at sige lige nu," lyder det også.

Borebranchen har været presset gennem flere år, siden et fald i olieprisen og en opbremsning i de store olieselskabers investeringslyst i 2014-2015 skabte mangel på arbejde for mange borerigge.

En smule af presset er aftaget de seneste år, men der er stadig et stykke vej til de gyldne tider for selskaberne i industrien, der fortsat er underdrejet og præget af stor overkapacitet, hvilket i sidste ende fører til lavere priser.

Ifølge direktøren er der dog udsigt til, at olieselskaberne i højere grad vil investere mere i fremtiden, da de både har "evnen, motivationen og muligheden" for at gøre det.

"De internationale olieselskaber har været i en presset situation på deres generering af cash flow, og derfor har de stoppet en del projekter og aktiviteter. I de senere år er de begyndt at få cash flow igen, og de har faktisk evnen nu til at investere," siger Jørn Madsen.

Overskudsgrad højere end konkurrenterne

Selv om borerigselskabet Maersk Drilling også har oplevet presset fra et underdrejet marked, så har selskabet alligevel sikret sig en bedre overskudsgrad end konkurrenternes.

Det fortæller Jørn Madsen på pressemødet.

"Vi har formået at holde en højere margin, end de (konkurrenterne, red.) har. Vi er selvfølgelig under pres ligesom resten af industrien, og derfor har den være faldende."

"Marginen for næste år guider vi ikke på, men vi har en forventning om, at den stadig vil være i den bedste ende af feltet," siger han.

EBITDA-marginen faldt før særlige poster til 43 pct. fra 47 pct. Det er også et stykke under niveauet fra 2015 og 2016, hvor marginen endte på henholdsvis 55 pct. og 60 pct.

Maersk Drilling varsler lavere driftsoverskud i 2019

Drilling-investorer skal væbne sig med tålmodighed efter notering

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere