EnergiWatch

Drilling-investorer skal væbne sig med tålmodighed efter notering

"På nuværende tidspunkt skal man væbne sig med tålmodighed. Man må ikke forvente, at det er en industri, som går fra krise til fest på et par kvartaler. Der er rigtig meget oprydning, der skal gennemføres i industrien," lyder det fra aktieanalytiker.

Bloomberg
Foto: Bloomberg

Store op- og nedture har været kendetegnende for borerigselskaberne i en årrække, og det har også været tilfældet for Maersk Drilling, der efter planen går på børsen som et selvstændigt selskab i løbet af i år.

Derfor skal de kommende aktionærer i Maersk Drilling også være bevidste om, at eksterne faktorer som olieprisen og den globale vækst kan være med til at skabe store udsving i markedet og i sidste ende i selskabernes regnskabstal.

Borebranchen har været presset gennem flere år, siden et fald i olieprisen og en opbremsning i de store olieselskabers investeringslyst i 2014-2015 skabte mangel på arbejde for mange borerigge.

Markedet går ikke straks fra krise til fest

En smule af presset er aftaget de seneste år, men der er stadig langt til de gyldne tider for selskaberne i industrien, der fortsat er underdrejet og præget af stor overkapacitet, hvilket i sidste ende fører til markant lavere priser.

"På nuværende tidspunkt skal man væbne sig med tålmodighed. Man må ikke forvente, at det er en industri, som går fra krise til fest på et par kvartaler. Der er rigtig meget oprydning, der skal gennemføres i industrien," siger Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

"Det er stadig svært for rigoperatører at få fyldt deres ordrebøger godt nok op, fordi der er alt for meget kapacitet. Selv om der er indikationer om stigende investeringslyst, så er der lang vej til en egentlig bedring og balance i industrien," fortsætter han.

Ifølge Ricky S. Rasmussen, der er analytiker hos Nykredit, kommer der til at gå meget lang tid, før industrien når et punkt, der minder om de gode tider i løbet af 00'erne.

"Når selskaberne bestiller en rig, så går der nogle år, inden den bliver leveret. Sjovt nok bestiller alle samtidig, når efterspørgslen er høj, og derfor får man nogle uhyggelige supercyklusser ud af det. Det skal man i hvert fald være opmærksom på, når man investerer i den industri."

"Det er en investering, der har en noget højere gennemsnitlig risiko som følge af det. Mærsk har dog være rigtigt god til at have en rimelig ordrebog i forhold til nogle af de norske konkurrenter, som har store problemer. Nogle har været igennem restruktureringer, og her har Mærsk været mere stringent og har også en nyere flåde," siger han.

Ser god interesse for Drilling-aktie

Analytikerne fremhæver, at Maersk Drilling er et af de mest veldrevne selskaber i et hårdt borerigmarked. Det danske selskab har en stærk aktivbase og et stærkt finansielt fundament, og samtidig forventer Sydbank, at selskabet kommer ud med en relativt lille gældsandel, når tiden er inde til at gå på børsen.

"Så sender man et signal om, at det er et selskab, der er polstret. Man får en aktør ud i en presset industri, som har noget at stå imod med. Hvis markedet bliver bedre, står Maersk Drilling måske først i køen til at få nogle attraktive ordrer og løfte indtjeningen betydeligt. Det er et rigtig godt selskab i en industri, som er underdrejet."

"Investorerne kan være med fra et tidspunkt, der kan være bunden af en cyklus, og det er klart, at nogle investorer synes, at det kan være attraktivt. Hvis man tror på, at der kommer en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel, så kan Maersk Drilling være et godt selskab i industrien," siger han.

Nykredits analytiker fremhæver også, at Maersk Drilling potentielt kan blive et godt bud for investorer, der gerne vil skabe større diversitet i deres aktieportefølje.

"Som diversifikation tror jeg, at den passer godt ind for mange. Vi har ikke noget, der minder om det i Danmark. Lige nu skal man investere i Mærsk for at få del i det marked, men så får man også transportforretningerne med. Jeg tror, at det kommer til at blive attraktivt nok, og at der vil være god interesse for aktien," siger Ricky S. Rasmussen.

Lavere oliepris

I tredje kvartal sidste år opjusterede Mærsk værdien af Maersk Drilling til 5 mia. dollar, svarende til lidt under 33 mia. danske kr. Siden er olieprisen dog faldet en del, og derfor er den bogførte værdi med stor sandsynlighed også faldet.

"Da den bogførte værdi blev opjusteret for kort tid siden, var det med udgangspunkt i stigende oliepriser. Nu har vi fået en vending igen, og en markedsværdi på 4,2-4,5 mia. dollar (27,5-29,5 mia. kr.) er nok mere sandsynligt nu," siger Morten Imsgard.

"I sidste ende er det ikke så afgørende, hvad prisen bliver sat til. Det afgørende er, at de rammer en pris, som markedet er nogenlunde enig i. Aktionærerne er jo de samme, og derfor skal værdierne også gerne blive det samme. I teorien er det et nulsumsspil," fortsætter han.

Han henviser til, at børsnoteringen kommer til at foregå som en spaltning, hvor de nuværende aktionærer i A.P. Møller-Mærsk får aktier i Maersk Drilling.

Kursmassakre truer succesfuld børsnotering af boreriggene i Maersk Drilling

Medie: Maersk Drilling bliver noteret i april

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere