EnergiWatch

Minister trækkes i samråd om hemmelige Maersk-papirer

Enhedslistens finans- og skatteordfører mener, at klimaministeren har misinformeret Folketinget i forbindelse med Totals køb af Maersk Oil, der sikrede det franske energiselskab en politisk aftale mod nye skattestigninger i Nordsøen frem til 2042.

Foto: Maersk Oil

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har vildledt Folketinget i sagen om, hvorvidt franske Total kunne beholde en politisk skatteaftale fra 2003, der sikrer Total mod nye skattestigninger i Nordsøen frem til 2042, da selskabet købte Maersk Oil. Det mener Rune Lund, finans- og skatteordfører i Enhedslisten, der nu indkalder Lars Christian Lilleholt til et lukket samråd om sagen i slutningen af januar.

Det skriver Børsen.

Total købte Maersk Oil i 2017 for omkring 47 mia. kr. Rune Lund har for nylig fået mulighed for at gennemlæse en lang række hemmelige dokumenter i sagen udarbejdet af statens fortrukne advokat, Kammeradvokaten. Efter denne gennemlæsning sætter han nu spørgsmålstegn ved Lars Christian Lilleholts svar til Folketinget, hvor ministeren forklarede, at staten var nødt til at overdrage kompensationsaftalen til Total. Dermed gik staten glip af, hvad Rune Lund over for Finans har kaldt et muligt milliardbeløb.

"Mit klare indtryk efter at have læst de fortrolige papirer bag er, at Folketinget er blevet vildledt og misinformeret på det groveste. Hvis man i virkeligheden godt kunne have undladt at give kompensationsaftalen videre i en af Danmarkshistoriens største handler, uden at Folketinget er blevet vejledt korrekt om det, er det potentielt en kæmpe skandale," siger Rune Lund til Børsen.

Skatteordføreren understreger over for avisen, at der skal en "meget god forklaring til" samt, at han har tænkt sig at følge sagen helt til dørs. Enhedslisten nyder opbakning fra SF og Alternativet, mens Socialdemokratiet ikke har ønsket at udtale sig, skriver Børsen. Lars Christian Lilleholt er ikke vendt tilbage på Børsens henvendelse.

Ny gennemgang af Kammeradvokatens hemmelige Mærsk-papirer

På godt et år gav Kammeradvokaten to modsatrettede svar om Nordsøaftalen

Domino-effekt koster Folketinget kontrol i Nordsøen 

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs