EnergiWatch

Maersk Drilling-direktør: Ny kontrakt giver bedre økonomi i borearbejdet

Ifølge aftalen skal Maersk Drilling stille med sine borerigge og også stå for at koordinere og planlægge alt omkring borearbejdet på i alt 12 offshore-brønde.

Foto: Maersk Drilling

Ved at påtage sig rollen som hovedentreprenør regner Maersk Drilling med at kunne skabe bedre økonomi i en ny form for kontrakt og alliance med det nyetablerede olie- og gasefterforskningsselskab Seapulse. Ifølge aftalen skal Maersk Drilling stille med sine borerigge og også stå for at koordinere og planlægge alt omkring borearbejdet på i alt 12 offshore-brønde.

Programmet ventes indledt i midten af 2019 og omfatter i alt 490 rigdage. Der bliver tale om borearbejde på både lavt vand og store havdybder i adskillige regioner og med en kombination af jack-up-rigge, flydende rigge og boreskibe.

Centralt for alliancen er Maersk Drillings rolle som hovedentreprenør på opgaven, fortæller Morten Kelstrup, der er direktør for kommercielle anliggender og innovation i Maersk Drilling. Det er en hidtil sjældent set form for samarbejde på boreområdet.

"Der er indgået 101 borerelaterede kontrakter i Nordsøen i 2018. Når vi analyserer på dem, så er der måske 20 af dem, der indeholder et videre samarbejde, og ingen er så omfattende, som det samarbejde vi har indgået i dag."

"Det betyder, at der stadig er mindst 75 pct., hvor det ikke indgår. Når vi gør det op, er der forsigtigt estimeret 1 mia. dollar alene i Nordsøen, som kan samles op i form af øget effektivitet og besparelser. På globalt plan er tallet selvfølgelig endnu større," siger Morten Kelstrup til Ritzau Finans.

Stor koordinationsopgave

Ofte indgår der op til 50 forskellige underleverandører i borearbejdet, og de koordinerer hver især indbyrdes, når opgaven skal løses. I samarbejdet med Seapulse får Mærsk-selskabet ansvaret for hele koordineringen af arbejdet med brøndene, og det bør kunne skabe bedre økonomi.

De enkelte opgaver på brønden vil blive gennemført for Seapulse til den gældende markedspris, når de udføres. Herudover er der en incitamentsordning.

"Vi lover vores kunder en service. Hvis vi ikke leverer den, så tjener vi ikke helt så mange penge, som hvis vi leverer eller leverer bedre. I dag får vi en dagsrate, uanset om vi bruger få eller mange dage. I det her scenarie er der et fælles incitament til, at alle gør det så effektivt som muligt," siger Morten Kelstrup.

Maersk Drilling venter selv at stå for noget af arbejdet på brønden, mens underleverandører vil blive hentet ind til at stå for andre elementer.

Håbet er, at kontraktformen, hvor Maersk Drilling i højere grad bliver hovedentreprenør, bliver mere udbredt, netop fordi kontrakten ventes at være mere lukrativ.

"Jeg vil helst ikke kommentere på tallet på nuværende tidspunkt. Men ideen er jo, at den effektivitet vi skaber, tager vi en god bid af," siger Morten Kelstrup.

Equinor indgår byttehandel med Faroe Petroleum

Maersk Drilling indgår alliance med efterforskningsselskab

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere