EnergiWatch

Skibsulykke i Norge satte oliefelter ud af spil

Fem oliefelter måtte lukke produktionen i flere timer, da en fregat og et tankskib torsdag stødte sammen i Norge. Nedlukningen vil medføre store tab for olieselskaberne.

Foto: Ritzau Scanpix/Marit Hommedal

Kollisionen mellem et tankskib og en fregat fra det norske forsvar lammede torsdag en række vigtige oliefelter i flere timer.

I løbet af dagen måtte fem olie- og gasfelter i Nordsøen lukke deres produktion, efter at fregatten Helge Ingstad og tankskibet Sola TS stødte sammen tidligt om morgenen. Det skriver Dagens Næringsliv.

De to skibe kolliderede nær råolieterminalen Sture, som måtte lukkes. Naboanlægget Kollsnes blev også sat på standby.

Med de to terminaler ude af spil frem til eftermiddagen, var det nødvendigt at lukke produktionen på felterne Oseberg, Grane, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Trolle. Dermed blev næsten en tiendedel af den norske olieproduktion bremset, skriver DN.no.

Ifølge en olieanalytiker fra Rystad Energy kan en produktionskapacitet på 365.000 tønder om dagen være blevet stoppet af ulykken.

DN vurderer, at det kan føre til et tab på omkring 210 mio. norske kr. for olieselskaberne. En professor med speciale i erstatningsret siger til mediet, at de  dog næppe vil kunne få dækket deres tab hos den skyldige part i kollisionen.

Nyhedsbureauet NTB skriver, at den første undersøgelser viser, at det var fregatten, som havde vigepligt. Tankskibet fra 2017 drives af græske Tsakos Energy og var ifølge rederiet i perfekt stand. Det havde en lods ombord, da ulykken skete.

Det sejlede med olie på en femårig kontrakt for Statoil, skriver Sysla.no.

Norsk fregat kolliderer med tankskib 

Mere fra EnergiWatch

Danoil melder sig "på den anden side" af krise

Danoil oplever total stilstand i den danske Nordsø, men har fået rettet op på forretningen efter ekstremt udfordrende 2020. Det fortæller Svend Lykkemark Christensen, adm. direktør hos Danoil.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs