EnergiWatch

Oliepriserne stiger marginalt efter kraftigt fald tirsdag

Efter et stort dyk i løbet af tirsdagen løfter oliepriserne sig en smule onsdag.

Foto: Nabil al-Jurani

Oliepriserne stiger marginalt onsdag efter et markant dyk tirsdag. Prisen på både den europæiske Brent-olie og den amerikanske WTI-olie er steget med 0,4 pct. efter seneste børsluk.

Prisen på WTI-olien faldt med 4,1 pct. tirsdag til 66,37 dollar, mens en tønde Brent-olie i Europa faldt tilsvarende til 76,58 dollar. Brent-olien var på et tidspunkt mere end 5 pct. lavere.

Faldet kom efter meldinger fra Saudi-Arabien om, at landet ikke vil anvende sin olieproduktion som modsvar på eventuelle sanktioner mod landet, hvis de skulle komme, i forlængelse af sagen om drabet på den saudiske journalist, Jamal Khashoggi, i landets konsulat i Tyrkiet. Der har især været spekulationer om, at det kunne ske, hvis USA strammede kursen over for landet, hvilket flere kongresmedlemmer i USA har talt for.

Men Saudi-Arabien har altså ingen planer om at dæmpe sin produktion eller eksport af olie, såfremt det internationale samfund skulle indføre sanktioner mod landet. Det fortalte landets olieminister, Khalid al-Falih, til det russiske statsejede nyhedsbureau Tass.

"Saudi-Arabien er et meget ansvarligt land. I årtier har vi anvendt vores oliepolitik som et ansvarligt økonomisk værktøj og isoleret det fra politik," sagde Khalid al-Falih .

Hvis saudierne reducerede deres produktion, ville det mindske udbuddet, og olieprisen ville stige. Olien er allerede steget en del i 2018, og det har fået USA's præsident, Donald Trump, til at kritisere Opec med Saudi-Arabien i spidsen for at begrænse den globale vækst ved ikke at producere mere olie for at holde priserne nede.

Og selv om man ikke ligefrem har åbnet for hanerne ved det seneste Opec-møde, så er man åbenbart opmærksom på risikoen for den globale vækst i Saudi-Arabien.

"Hvis oliepriserne bliver for høje, vil det sænke tempoet i verdensøkonomien og udløse en global recession," forklarede Khalid al-Falih til Tass.

Al-Falih fortalte samtidig, at landet vil øge sin produktion fra 10,7 til 11,0 mio. tønder om dagen.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster onsdag morgen 76,78 dollar mod 77,64 dollar tirsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 66,62 dollar mod 67,37 dollar tirsdag eftermiddag.

Briterne kan udfase kul i elproduktionen i 2022

Saudi-Arabien afviser oliekaos i tilfælde af sanktioner 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs