EnergiWatch

Oliepriserne stiger efter midlertidig saudiarabisk standsning

Saudi-Arabien har torsdag meldt ud, at landet midlertidigt har standset alle sine olieskibe gennem Bab el-Mandeb-strædet i Det Røde Hav efter angreb fra Yemens Houthi-bevægelse på olietankere.

Priserne på den europæiske referenceolie, Brent, og den amerikanske WTI-olie stiger torsdag, efter at Saudi-Arabien midlertidigt har standset eksport af olie gennem Det Røde Hav efter angreb på landets olietankere. Guld- og kobberpriserne stiger ligeledes.

Saudi-Arabien har torsdag meldt ud, at landet midlertidigt har standset alle sine olieskibe gennem Bab el-Mandeb-strædet i Det Røde Hav efter angreb fra Yemens Houthi-bevægelse på olietankere.

Khalid al-Falih, der er saudiarabisk energiminister, har ifølge Reuters sagt i en meddelelse, at Houthi-bevægelsen onsdag morgen har angrebet to meget store olieskibe i Det Røde Hav.

"Saudi-Arabien standser midlertidigt al olieafskibning gennem Bab al-Mandeb-strædet med øjeblikkelig virkning, indtil der er en bedre forståelse af situationen, og indtil sejling gennem Bab al-Mandeb er sikker," sagde Khalid al-Falih ifølge Reuters.

Data fra de amerikanske energimyndigheder, EIA, estimerer, at der i 2016 blev sejlet 4,8 mio. tønder olie og andre fossile brændstoffer til Europa, USA og Asien gennem Bab al-Mandeb-strædet om dagen.

Strædet, der blandt andet også benyttes ved sejling gennem Suez-kanalen, er blot 20 kilometer bredt, hvilket ifølge Reuters gør de gennemsejlende skibe lette at angribe.

Foruden Saudi-Arabiens midlertidige standsning er niveauet for de amerikanske olielagre faldet til sit laveste siden februar 2015. I uge 29 faldt lagrene med 6,1 mio. tønder mod de forventede 2,3 mio. tønder, udtalte EIA onsdag.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 74,45 dollar mod 73,31 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 69,38 dollar mod 68,43 dollar onsdag eftermiddag.

Torsdag morgen koster en ounce guld 1230,99 dollar mod 1229,15 dollar onsdag eftermiddag.

På markedet for industrimetaller koster et ton kobber torsdag morgen 6338,50 dollar mod 6290 dollar onsdag eftermiddag.

Olieprisen stiger en smule efter uventet dyk i USA-lagre

Oliepris markant ned efter udsigt til større produktion 

Mere fra EnergiWatch

Ørsted opfører godt 1 GW tysk havvind

Gigawatt-projekter bør være en "selvfølge" i de kommende tyske havvindudbud, konstaterer Ørsted, der onsdag træffer beslutning om at opføre en af verdens første støttefrie havvindparker.

Norsk Lundin-chef går af

Kristin Færøvik, der hidtil har været adm. direktør for olieselskabet Lundin Energy i Norge, fratræder ved udgangen af måneden.

Vattenfall frabeder sig flere udbudslotterier

Fremtidige udbud af dansk havvind bør fokusere på kriterer som systemintegration og grøn profil snarere end på evnerne udi at være heldig i en lodtrækning, mener det svenske energiselskab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs