EnergiWatch

Olieprisen stiger mens norske ansatte gør klar til strejke

Hundredvis af ansatte på de norske olie- og gasplatforme er sat til at strejke tirsdag efter at have afvist en lønforhandling.

Foto: Hjalmar Otto Fjøsne/Aker Solutions

Oliepriserne stiger tirsdag på grund af stigende bekymring om potentiel forsyningsmangel. Den europæiske referenceolie, Brent, tager føringen, mens hundredvis af oliearbejdere i Norge har planlagt at strejke senere på dagen.

Ifølge Reuters er prisen på Brent-olie steget med 0,4 pct. siden mandag, hvor prisen steg 1,2 pct. Ligeledes er prisen på den amerikanske WTI-olie steget med 0,2 pct. siden mandag.

Hundredvis af ansatte på de norske olie- og gasplatforme er sat til at strejke tirsdag efter at have afvist en lønforhandling, der sandsynligvis vil påvirke produktionen ved Shells platform Knarr. Det kan også risikere at lede til forstyrrelser hos andre olieproducenter på grund af spændingerne i Mellemøsten.

USA oplyser, at landet vil reducere olieeksporten fra Iran til nul frem til november, hvilket forpligter andre lande til at producere mere.

Oliemarkedet er bekymret for, at Saudi-Arabien opvejer tabet fra Iran ved at opbruge den globale reservekapacitet, og at det vil efterlade markederne mere udsatte for uventede fald i produktionen.

"Sidste udvej bliver den ledige reservekapacitet i Opec - og markederne er allerede begyndt at fokusere på det," siger Victor Shum, der er vicepræsident for energi i IHS Markit i Singapore, til Reuters.

Victur Shum tilføjede til Reuters, at bekymringen vil hjælpe priserne op i løbet af sommeren, mens efterspørgslen vil fortsætte med at være høj.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 78,42 dollar mod 78,10 dollar mandag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 74,03 dollar mod 73,50 dollar mandag eftermiddag.

Tirsdag morgen koster en ounce guld 1259,31 dollar mod 1262,0 dollar mandag eftermiddag.

På markedet for industrimetaller koster et ton kobber tirsdag morgen 6418,5 dollar mod 6405,0 dollar mandag.

Rekordlav amerikansk oliebeholdning hæver oliepriserne

Stigende tvivl om Aramco-børsnotering bliver til noget

Amerikanere ser mulighed for fordobling af olieprisen

Welltec flytter sit hovedsæde til Schweiz

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere