EnergiWatch

Oliepriserne stiger op til Opec-møde i Wien

Priserne på både den europæiske referenceolie, Brent, og den amerikanske WTI-olie stiger.

Foto: Tullow Oil

Iran og Saudi Arabien er på kollisionskurs, efter at Iran har afvist et kompromis om en mindre forøgelse af olieproduktionen for at imødekomme kunder.

Den iranske olieminister, Bijan Namdar Zanganeh, siger ifølge Bloomberg News, at han ikke forventer, at parterne når til enighed ved denne uges Opec-møde i Wien.

Uenighederne mellem Opec-medlemmer afspejles i oliepriserne, der over de sidste dage har vredet sig og vil ligeledes have en stor indflydelse på energiaktierne og valutaerne i større olieeksporterende lande fra Brasilien til Nigeria.

Saudi Arabien har under pres fra den amerikanske præsident, Donald Trump, ønsket at afvikle nogle af de nedskæringer, som Opec-medlemmerne og allierede indførte i 2016. I stedet ønsker Saudi Arabien et moderat skub i olieproduktionen for årets andet halvår.

Et ønske, som Iran indtil videre har afvist. Ifølge den iranske olieminister er der ikke noget behov, skriver Bloomberg News.

"Opec er en uafhængig organisation og ikke en organisation, der tager imod ordrer fra præsident Trump. Opec er ikke en del af det amerikanske energiministerium," siger den iranske olieminister, Bijan Namdar Zanganeh, til Bloomberg News.

"Saudi Arabien vil prøve at nå til enighed, men skulle det ikke ske, tror jeg ikke at Riyadh vil holde sig tilbage fra at sende den mængde tønder på markedet, som den finder passende," siger Helima Croft, der er chefråvarestrateg hos RBC Capital Market, til Bloomberg News.

Medlemmer af Opec har før indgået aftaler i den ellevte time, og Iran har tidligere vendt på en tallerken, hvad beslutninger angår.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster onsdag morgen 75,27 dollar mod 74,60 dollar tirsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 65,28 dollar mod 65,07 dollar tirsdag eftermiddag.

Opec er dybt splittet op til afgørende ministermøde 

Equinor vil bygge sol i Argentina 

Mere fra EnergiWatch

Ørsted opfører godt 1 GW tysk havvind

Gigawatt-projekter bør være en "selvfølge" i de kommende tyske havvindudbud, konstaterer Ørsted, der onsdag træffer beslutning om at opføre en af verdens første støttefrie havvindparker.

Norsk Lundin-chef går af

Kristin Færøvik, der hidtil har været adm. direktør for olieselskabet Lundin Energy i Norge, fratræder ved udgangen af måneden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs