EnergiWatch

Olieprisen trækker amerikanske olieselskaber ned

Selskaber som ConocoPhillips, Chevron og Exxon Mobil falder markant på den saudi-russiske åbning for at lempe begrænsningerne i olieaftalen.

De amerikanske aktier tager fredag endnu en dag i rødt inden en lang weekend i det amerikanske. Det er først og fremmest energiaktierne, som trækker ned, da olieprisen fredag er faldet kraftigt.

Det brede S&P 500-indeks er knap en halv time efter middag, lokal østkyst-tid, faldet med 0,3 pct., mens Down Jones-indekset også trækker sig 0,3 pct. Nasdaq er dog oppe med 0,2 pct.

Ser man på sektorerne er det først og fremmest energiaktierne, som falder. Som sektor er de nede med 3,3 pct., mens telekommunikation er næstsidst med et fald på 0,8 pct. I toppen ligger forsyning og fast ejendom med plusser på 0,4 til 0,5 pct.

Faldet i energiaktierne kommer på baggrund af et kraftigt fald i olieprisen. I USA er den toneangivende referencefuture for råolien, WTI, faldet med 4,3 pct., og olieprisen er nu igen skubbet ned under 70 dollar per tønde - i 67,64 dollar.

Faldet i olieprisen sker på baggrund af en melding fra Saudi-Arabien og Rusland om, at de er klar til at lette for de udbudsbegrænsninger, der den senere tid har sendt priserne op i det højeste niveau siden 2014. Reuters skriver, at den russiske energiminister, Alexander Novak, og den tilsvarende saudiske, Khalid al-Falih, mødtes i Skt. Petersborg for at gennemgå vilkårene i den globale produktionsaftale, som nu har løbet i 17 måneder. Kilder oplyser, at ministrene sammen med modparten fra De Forenede Arabiske Emirater har drøftet en udbudsstigning på omkring 1 mio. tønder olie om dagen.

Det kan blive det første skridt mod at løsne en aftale, der blev indgået for to år siden, i kølvandet af at oliepriserne var faldet fra over 100 dollar per tønde til omkring 25 dollar.

På selskabsfronten falder Chevron med 4,1 pct., Exxon Mobil med 2,5 pct., ConocoPhillips med 5,7 pct., og listen fortsætter. Det er også Exxon og Chevron, som står for at trække mest ned i Dow Jones-indekset.

Blandt teknologiaktierne stiger Apple med 0,7 pct., mens Facebook falder 0,4 pct. Der er dog også mindre plusser til Intel, Oracle og Microsoft, mens Netflix ser ud til at ramme kursrekord for tredje dag i træk, da aktien stiger med 0,7 pct. til 351,67 dollar.

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Bank vurderer at Esvagt er tæt på syv mia kr værd efter ejerskifte

Ifølge DNB Markets har Esvagt en anslået værdi på næsten syv mia. kr., efter at 3i Infrastructure midt i en salgsproces valgte at købe resten af offshore- og vindrederiet. "Vi blev overraskede, men positivt overraskede," siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt til ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs