EnergiWatch

Kvinde får plads i bestyrelse i saudiarabisk olieselskab

Der er kommet nye bestyrelsesmedlemmer i Saudi Aramco, og det har budt på udskiftning i mere end en forstand.

Foto: Kamran Jebreili / AP Polfoto

Det statsejede olieselskab Saudi Aramco i Saudi-Arabien har udpeget nye bestyrelsesmedlemmer. Denne gang er der også en kvinde med, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Saudi Aramco er det største olieselskab i verden, både når det gælder produktion og oliereserver.

Indsættelsen af en kvinde i bestyrelsen er en milepæl i landets og selskabets historie. Der er kun ganske få kvindelige ledere i landets omfattende olieindustri.

Den nye bestyrelse er mere internationalt orienteret end den forrige. Den indsættes på et tidspunkt, hvor den saudiarabiske regering har planer om en af verdens største aktieudbud. Det ventes enten senere i år eller i 2019.

Flere af landets ministre sidder også i Saudi Armcos bestyrelse. Blandt dem er finansminister Mohammed al-Jadaan,

De får selskab af Lynn Laverty Elsenhans, som er tidligere topchef i det amerikanske olieraffinaderi Sunoco Inc.

Det amerikanske finansmagasin Forbes har fremhævet Elsenhans som en af verdens mest magtfulde kvinder. Før hun kom i Sunoco, var hun med i ledelsen af Royal Dutch Shell. Her arbejdede hun i over 28 år.

Kun ganske få saudiarabiske kvinder bliver udnævnt til bestyrelsesposter i større selskaber. Men der er tegn på forandring flere steder i det konservative kongedømme.

Sidste år udnævnte Saudi-Arabiens børs Sarah Al-Suhaimi som den første bestyrelsesforkvinde.

Saudi-Arabiens kronprins, den 32-årige Mohammed bin Salman, regnes som en moderne reformist i den velhavende oliestat.

Mohammad bin Salman er nummer to i landet efter sin aldrende far, kong Salman. Kronprinsen har foretaget indgreb mod korruption, gennemført reformer i militæret og foretaget en række udskiftninger af militære ledere.

Moderniseringer omfatter også planer om statsligt sponsorerede koncerter, fjernelse af forbud mod biografer, kvindelige bilister og mere turisme.

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs