EnergiWatch

Ændret gasdirektiv kan bremse Nord Stream 2

Et flertal i EU-parlamentet vil ændre EU’s gasdirektiv, det kan få indflydelse på det russiske gasprojekt Nord Stream 2.

Foto: /ritzau scanpix/Stefan Sauer

I dag regulerer gasdirektivet kun det EU’s indre marked, men et flertal stemte ii EU-parlamentets udvalg for industri, forskning og energi stemte i går for en ændring, så direktivet også omfatter rørledninger fra et tredjeland.

Det skriver Børsen.

Ændringen af gasdirektivet betyder også, at der ikke må opkræves forskellige priser for gassen til forskellige brugere, samt at alle operationer skal være transparente. Efter flertallet i udvalget skal ændringen nu forhandles i EU-Rådet, og her forventer Morten Helveg Petersen stor modstand fra Tyskland, der er en af fortalerne for gasledningen Nord Stream 2.

"Det var en ret dramatisk afstemning i morges (onsdag, red.), hvor tyskerne prøvede at forhale det. Nogle af dem vil forsøge alle mulige julelege i forhold til at forhale sagen yderligere. Men det er jeg ret sikker på, at de ikke vil lykkes med," siger Morten Helveg Petersen til avisen og fortæller, at han regner med, at det ”bliver meget voldsomme og dramatiske forhandlinger, vi går ind i. Det er virkelig storpolitik om en kontroversiel sag."

Han fortæller til avisen, at selvom direktivet selvfølgelig er rettet mod alle gasrørledninger, så er ændringen i allerhøjeste grad foranlediget af Nord Stream 2.

Samuelsen ikke klar til at bruge gas-våben mod Rusland

Parlamentarikere vil kontrollere Nord Stream II med stramme ændringer til gasdirektiv

Mere fra EnergiWatch

"CCS er det relevante på den korte og mellemlange bane"

Tildellingen af knap 200 mio. kr. i EUDP's særpulje til Greensand understreger det danske commitment til CCS, fastslår Ineos' danske direktør, der nu kun mangler tilladelserne til at være klar til at lagre CO2 fra 2025. Der skal nok også blive plads til ting som grøn metanol – på sigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs