EnergiWatch

EU vil give gassen comeback i 2020

En kommende reform af hele det europæiske gasmarked kan være på vej, og en kongstanke er, at grønne gasser skal spille en langt større rolle i energimikset. Aktører i det danske gasmarked mener, at det kan blive en stor fordel for Danmark, som er førende inden for nye teknologier på området.

Foto: Petr David Josek/AP/POLFOTO/arkiv

Efter gennem længere tid at have været en paria i det europæiske energimiks, så kan gas om få år at blive et centrum i Europas energipolitik.

Det mener aktører i branchen, der baserer holdningen på nye meldinger fra EU.

I november bragte mediet Politico et interview med den i øjeblikket højest placerede embedsmand i Kommissionens Energiafdeling, Klaus-Dieter Borchardt, hvor han annoncerede, at man har store planer for den eksisterende infrastruktur. Borchardt forklarede, at man vil "lancere en reform af gasmarkedet," der som en af de første ting skal vedtages, når den nye Kommission træder til efter 2020.

Interviewet blev bragt efter det årlige møde mellem EU-Kommis­sionen og den europæiske gassektor, det såkaldte Madrid Forum, i oktober. Her fremgår det også af et referat, at gassen ikke bare kan blive en central del af det fremtidige energimiks, det kan også blive en central del af den grønne omstilling:

"Forummet udtrykker en overbevisning om, at gas i forskellige former vil spille en betydelig rolle i dekarboniseringen og i det fremtidige energimiks. Når Forummet skal se fremad, tror vi på et tobenet energisystem, hvor der er plads til gas ─ naturgas og en stigende andel af VE-gasser."

Frem til nu har gas været synonym med fossil naturgas, men med de omtalte VE-gasser, herunder biogas, kan energiformen produceres af affald fra alt fra husstande, landbrug og industri.

Netop det er et kardinalpunkt for Klaus-Dieter Borchardt:

"Over tid bliver vi nødt til at erstatte naturgas med VE-gasser. Vi har et veludviklet, velfungerende transmissions- og distributionssystem, og vi har ikke råd til at lade det stå ubrugt hen," sagde han i Politicos interview i november.

Det kommende reformarbejde skal støttes af en række analyser af det eksisterende gasmarked, som ventes udarbejdet i løbet af i år.

Brug for nyt ben

Torben Brabo er direktør hos statsejede Energinet.dk. Han følger i øjeblikket udviklingen på den europæiske gasdagsorden tæt og forklarer, at man kan se ønsket om en reform af gasmarkedet som et udtryk for, at den europæiske energipolitik har brug for et nyt ben at gå på.

"De seneste år har man fokuseret næsten udelukkende på klima, energieffektiviseringer og el, og jeg tror, at arbejdet lige nu sker i en erkendelse af, at man behøver et supplement til den teknologi- og markedsudvikling, der er sket inden for el. Og så er det fordi, at mange af de vedvarende elteknologier som vind og sol nu er så modne, at det er på tide at blive konkret på de næste skridt."

Det forestående analysearbejde består af tre forskellige rapporter, som skal undersøge gassens rolle i energimikset, den fornødne infrastruktur og endelig sektorkoblingen mellem el og gas, forklarer Torben Brabo.

"Man har netop færdiggjort en større markedsanalyse på gasområdet, og nu vil man gå i gang med disse tre nye. Det sker, efter man ikke har lavet en eneste analyse på området i en årrække," siger han.

Det bliver i sidste ende den nye EU-kommission, som tiltræder i slutningen af 2019, der skal stå for at gennemføre eventuelle reformer.

Et paradigmeskifte

Tonerne fra EU vækker glæde herhjemme.

Carsten Jensen, der er direktør i Dansk Gas Distribution, som ejer ca. en tredjedel af det danske gasdistributionsnet, mener, at det er på tide, at særligt den grønne gas fremhæves som et afgørende element i den grønne omstilling i de kommende år.

"Der har været en tendens til at fokusere meget på el i forbindelse med opgaven med at omstille energisystemet. Tiden har også vist, at det har været en klog vej at gå, men el kan ikke stå alene. Vi skal have gassen med," siger han på vegne af det nye interessefællesskab, Grøn Gas Danmark, der er dannet for at oplyse om den rolle, gasnettet kan spille i den grønne omstilling.

Fællesskabet består af de tre danske distributionsselskaber.

Carsten Jensen vurderer, at gassens nye rolle i energisystemet er udtryk for et paradigmeskifte.

"Gas er ved at flytte sig fra at være et af de mest skånsomme fossile brændsler til at blive et reelt grønt alternativ. Det må vi ikke forsømme at udnytte, når vi skal planlægge de næste mange års energipolitik," siger han.

I november kunne samme interessefællesskab fremlægge en analyse, som viste, at Danmark så snart som 2035 er i stand til at være selvforsynende med grøn biogas. Får energiformen den rette politiske støtte vil vi herhjemme med andre ord kunne udnytte den danske produktion af halm, affald og husdyrgødning til at producere cirka 80 petajoule (PJ) metangas til det danske gasnet i 2035. Den mængde svarer til forventningerne til forbruget samme år.

Danmarks næste Nordsø-eventyr?

Dengang forklarede direktør for Danmarks største producent af biogas, Nature Energy, Ole Hvelplund, at ønskerne til de politiske rammer består i at fastholde den støtte, man giver i dag.

Næste Vestas-eventyr på vej

Og netop Nature Energy er der god grund til at dvæle ved.

Natten til den sidste arbejdsdag før jul udsendte selskabet en kortfattet meddelelse om, at man den efterfølgende dag ville holde et kort pressemøde "vedrørende Nature Energys fremtid." Her kunne man fortælle, at de otte ejerkommuner havde solgt sine andele af selskabet, hvoraf de kommercielle dele ─ herunder altså den store biogasforretning ─ blev købt af den britiske kapitalfond Poineer Point Partners i en handel til mere end en milliard danske kroner.

Her forklarede partner Sam Abboud bramfrit, at investeringen kan blive til "det næste Vestas."

Dansk pensionskasse kan være på vej i Nature Energy-handel 

Analysen for kapitalfonden var mindst lige så klar:

"Jeg synes, at Nature Energy har en unik teknologi og en unik platform. Grøn gas vil blive mere og mere udbredt i Europa, så der ligger et potentiale for at udvikle forretningen og opbygge storskalaproduktion på sigt," sagde Sam Abboud.

Det er Carsten Jensen enig i.

"Man må jo antage, at denne kapitalfond har regnet grundigt på business casen, og derfor taler det et tydeligt sprog om, at vi i Grøn Gas Danmark ikke er de eneste, som ser de her tendenser. Det håber jeg, at man også vil anerkende politisk i de diskussioner, vi står foran," siger han med henvisning til det kommende energiforlig.

Biogas er dansk spidskandidat til nye energiløsninger

Carsten Jensen og Torben Brabo er enige om, at biogassen kan blive en dansk spidskompetence i EU.

"Ser man på det overordnet, så er biogassen nok den bedste kandidat på en teknologi, der kan oppebære en god samfundsøkonomi herhjemme. Desuden ser vi også, at der er flere lande, som tager biogassen til sig. Det åbner naturligvis for nogle muligheder," forklarer Torben Brabo.

Dansk Gas Distribution producerer ikke gas, men står som danskernes og statens garant for, at distributionsnettet bliver drevet i overensstemmelse med samfundets bedste. Adspurgt, om DGD som aktør kan være lige glade med, om EU skal producere mere biogas eller ej, svarer Carsten Jensen:

"Det kunne vi måske godt, jo. Men vi ser sådan på det, at vi har et gassystem på hænderne, som vi ønsker at tage ansvar for. Det indebærer også, at vi får værdi ud af den investering, vi alle sammen har været med til at bidrage til. Vi mener, at der mangler synlighed i forhold til gassens muligheder på netop dette område, og det er derfor, vi gerne vil bidrage til den oplysning, der er brug for," slutter han.

EU-systemet tager stort skridt mod energivenlige bygninger

EU-lande underskriver gasaftale med Israel

Rusland klar til at føre rørledning uden om Danmark

Mere fra EnergiWatch

Ørsted opfører godt 1 GW tysk havvind

Gigawatt-projekter bør være en "selvfølge" i de kommende tyske havvindudbud, konstaterer Ørsted, der onsdag træffer beslutning om at opføre en af verdens første støttefrie havvindparker.

Norsk Lundin-chef går af

Kristin Færøvik, der hidtil har været adm. direktør for olieselskabet Lundin Energy i Norge, fratræder ved udgangen af måneden.

Vattenfall frabeder sig flere udbudslotterier

Fremtidige udbud af dansk havvind bør fokusere på kriterer som systemintegration og grøn profil snarere end på evnerne udi at være heldig i en lodtrækning, mener det svenske energiselskab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs