EnergiWatch

USA og Japan bekymret for kinesisk køb af oliegigant

Det vækker bekymring hos USA og Japan, at Saudi-Arabiens regering kan være på vej til at sælge en del af det statsejede olieselskab Aramco til Kina.

Foto: SaudiAramco

USA og Japan er bekymrede for Saudi-Arabiens nye planer om at sælge en del af det statsejede olieselskab Aramco til de kinesiske myndigheder.

Det skriver Wall Street Journal.

Tidligere har planen i Riyadh været at børsnotere Aramco i 2018, så udenlandske investorer kunne få en bid af det store selskab.

Dog tyder meget på, at regeringen i Saudi-Arabien i stedet vil sælge en del af Aramco til et kinesisk konsortium af statsejede selskaber, der vil give den asiatiske stormagt en stærkere politisk og økonomisk position i Mellemøsten.

Det bekymrer særligt USA, der i mange år har haft en tæt alliance med Saudi-Arabien. I Tokyo frygter man, at Kina vil få eksklusiv adgang og kontrol over den olie, som Japan er dybt afhængig af.

Ifølge officielle talspersoner, der er bekendte med sagen, kommer godt en tredjedel af Japans olieforbrug fra Aramcos kilder.

Kina er verdens største importør af olie og har på det seneste ledt efter et samarbejde, der kan understøtte landets hurtige økonomiske udvikling.

Aramco råder over 16 pct. af verdens oliereserver.

Storbritannien låner olieselskab 2 mia. dollar

Saudi-Arabien vil formentlig skære i olieeksport i september

Forsiden lige nu

Danmark giver garanti til to svenske vindmølleparker

Den danske stat har gennem EKF Danmarks Eksportkredit garanteret finansieringen af to nye vindmølleparker i Sverige i op til 18 år. Det er Siemens Gamesa, der skal levere møllerne til projekter, hvor Norsk Hydro Energi vil være aftager.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere