EnergiWatch

Mærsk-CFO: Det er både en op- og en nedjustering

Hvis man fjerner de ophørende aktiviteter fra betragtningen, så er der tale om en opjustering, siger Mærsks finansdirektør.

A.P. Møller-Mærsk er på vej igennem store forandringer, og som konsekvens er konglomeratets prognose for 2017-resultatet justeret i tirsdagens kvartalsregnskab.

Nu venter Mærsk-gruppen et "positivt" underliggende resultat af den fortsættende forretning, hvor der tidligere var meldt om et større overskud end de 0,7 mia. dollar, der blev tjent i 2016 i den samlede Mærsk-forretning.

Afhængig af, hvordan man ser på det, er der tale om både en op- og en nedjustering, forklarer Mærsks finansdirektør, Jakob Stausholm, oven på regnskabet.

Det skyldes, at Mærsk-gruppen i løbet af kvartalet lavede salgsaftaler for både Maersk Oil og Maersk Tankers, og da et salg af Maersk Drilling også ventes inden for 12 måneder, regnes den division også som ophørende.

"Vi har måttet reklassificere alle tallene, i forbindelse med at de tre energivirksomheder er taget over til ophørende aktiviteter. Så den forventning, du ser, den er for de fortsættende aktiviteter uden det," siger Jakob Stausholm.

"Den overordnede forventning er derfor faktisk lidt en opgradering, fordi vi nu siger "et positivt resultat", og før sagde vi bare "bedre end 2016", hvor 2016 var et meget negativt tal for det, der er fortsættende aktiviteter i dag," siger direktøren.

Svagere i hoveddivisionen

Regnskabet viser da også, at de fortsættende aktiviteter, som hovedsagligt drejer sig om den nye centrale Transport & Logistics-division med containerrederiet Maersk Line i førersædet, går kraftigt fremad i år i forhold til et kummerligt sæt resultater i 2016. Men på dette punkt er der faktisk nedjusteret.

Maersk Line ventede nemlig tidligere at forbedre sit resultat med mere end 1 mia. dollar i forhold til 2016, men nu er ambitionen skruet ned til "omkring 1 mia. dollar bedre".

"Vi synes, det var rigtigt at præcisere. Det kan godt være, at vi når højere end det, men det kan også være, at det bliver lige deromkring, derfor synes vi, vi skulle præcisere det i dag," siger Jakob Stausholm.

Den mere afdæmpede prognose i forhold til tidligere skyldes ifølge Jakob Stausholm, at der har været større udgifter fra det cyberangreb, der ramte især Maersk Line i sommeren, og at en højere oliepris har givet højere omkostninger i Maersk Line.

"Det er egentlig supergodt for os, at olieprisen er steget, fordi værdien af vores Total-aktier (betalingen for Maersk Oil, red.) er steget med en halv milliard dollar, men på den korte bane betyder det ekstra brændstofomkostninger, så det presser vores indtjening her og nu," siger finansdirektøren.

En tredje faktor er, at containerskibene ikke har tjent helt så meget ind på toplinjen, da fragtraterne har været under pres i tredje kvartal.

"Vi blev nok overrasket over, hvor meget de faldt – men nu er de så steget her fra 1. november igen," nævner Jakob Stausholm.

Milliardnedskrivninger i Drilling rammer Mærsk hårdt

Maersk Oil fordobler resultatet

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs