EnergiWatch

Tilsyn erkender blind vinkel i sag om ulovlige dobbeltroller

Det er "faldet igennem nettet" hos Energitilsynet, at en række danske energiselskaber i strid med loven har sammenblandet bestyrelsesposter i monopol- og kommercielle selskaber.

Det er for stor en opgave for Energitilsynet at undersøge, om danske energiselskaber år for år lever fuldt op til de lovkrav, der bliver stillet til dem. Det siger kontorchef i tilsynet Pia Rønager, efter det er kommet frem, at en stribe selskaber ulovligt har haft inhabile medlemmer af bestyrelserne.

Habilitetsproblemerne tager udspring i, at de monopolbelagte netselskaber hos tre af landets største energiselskaber har haft bestyrelsesmedlemmer, som også har båret kommercielle kasketter i regi af elhandels- eller produktionsselskaber. Med det har man forbrudt sig mod dels elforsyningsloven og selskabernes egne complianceregler.

Hos Ørsteds (tidligere Dong) netselskab, Radius, har et bestyrelsesmedlem således været inhabilt i mere end to år, og hos Eniig og Seas har lignende problemer stået på i næsten et år.

Pia Rønager forklarer, at sagerne "er faldet igennem nettet" hos tilsynet.

"Vi har ikke mulighed for at undersøge alle selskaber på alle områder i alle år. Sådan er det, når man som vi bruger stikprøver. Så man kan sige, at problemerne omkring de her habilitetsregler er faldet igennem nettet, om man vil."

Topchef i Dong havde årelang dobbeltrolle i monopolselskab

Hun understreger, at det ikke er tilsynets opgave at udføre totalkontrol med selskaberne, og at man derfor udvælger en række selskaber for at finde ud af, om de opfylder et antal regler. Med andre ord har de seneste års tilsyn ikke rettet sig mod bestyrelsernes habilitet.

"Der er heller ikke lagt op til, at vi skal undersøge alt hvert år. En tilsynsfunktion vil altid bestå i at udvælge emner og selskaber," siger Pia Rønager og forklarer, at man somme tider vælger at føre tilsyn med bestemte lovområder, hvis der har været særlig fokus på dem i løbet af året.

Energiselskaber beklager sager

EnergiWatch kunne i slutningen af september fortælle, at en højtstående chef i Dong og bestyrelsesmedlem i koncernens netselsklab, Radius, i mere end to år havde været inhabil i bestyrelsesarbejdet, fordi han også havde været medlem af bestyrelsen i den kommercielle kraftværksdivision. I en gennemgang af en række andre energibestyrelser viste det sig, at de samme problemer gjorde sig gældende hos Danmarks største andelsejede energiselskab Seas-Nve og landets tredejstørste energiselskab, Eniig, har haft lignende problemer.

Flere energiselskaber kæmper med ulovlige dobbeltroller

Hos Seas var det Jesper Lange, der er bestyrelsesmedlem i netselskabet, som i 11 måneder også havde siddet i bestyrelsen i det svenske datterselskab, Rødsand 2 Offshore, og hos Eniig gik medlem af bestyrelsen i Eniig, Karen Jacobsen, ind i bestyrelsen i koncernens nye netselskab N1, ligesom hun også tiltrådte en lignende post i det kommercielle vindmølleselskab Eniig Renewables

Alle tre selskaber har over for EnergiWatch beklaget overtrædelserne og forklaret, at der er tale om fejl.

Hos Energitilsynet forklarer Pia Rønager, at sagerne kan betyde, at habilitetsreglerne kommer under luppen i fremtiden.

"Når der så som nu kan konstateres, at der har været udfordringer på dette område, så kunne det eksempelvis være noget, man dykkede ned i på et senere tidspunkt, uden at det er sikkert. Jeg vil dog sige, at vi faktisk har set på det tidligere," siger hun.

Med det henviser hun til, at man i 2010 undersøgte, om de danske gasselskaber havde styr på reglerne og endte med at træffe en afgørelse på området. Den undersøgelse omhandlede kalenderåret 2009.

Har holdt øje med datadeling

Pia Rønager forklarer, at man de sidste år i særlig høj grad har undersøgt reglerne i forhold til, om energiselskaberne er påpasselige nok med at sikre, at et monopoldrevet netselskab videregiver forretningsmæssigt fordelagtige eller -følsomme oplysninger til kommercielle selskaber i koncernen.

Kravet om, at "Bestyrelsesmedlemmer i en net-, eller transmissionsvirksomhed (ikke) direkte eller indirekte (må) deltage i driften eller ledelsen af en koncernforbundet elproduktions- eller elhandelsvirksomhed" har eksisteret i elforsyningsloven siden 2004, og udspringer af et EU-direktiv.

Professor advarer elselskaber efter et år med møgsager

Paragraffen om habilitet gælder i dag for selskaber, som har mere end 100.000 tilsluttede brugere.

Reglerne skal blandt andet sikre, at intern information i henholdsvis monopol- og kommercielle selskaber ikke bliver delt, ligesom interessesammenfald ikke må føre til et netselskabs favorisering af en bestemt elproducent. Da EnergiWatch foreholdt sagen om Dongs habilitetsproblemer for tilbage i september, sagde ekspert i ledelse og organisationsudvikling på Aarhus Universitet, Per Nikolaj Bukh, at loven kan forstås som en skærpelse af de normale habilitetsregler. Han mente desuden, at energibranchen har haft et år med mange møgsager om inhabilitet.

Det er med til at give branchen ridser i lakken, mener han.

"Overordnet kan man sige, at alle de her ting, hvor der er truffet dårlige eller mindre gode beslutninger på direktions- og bestyrelsesplan, er med til at gøre virksomhederne sårbare over for, at politikerne går ind og ændrer loven til ens ugunst, eller at man kommer i uføre i den brede offentlighed."

Her er sagerne, som tynger Ewii's topchef

Forsiden lige nu

Siemens Gamesa fusion har skabt stor intern uro

Den storstilede fusion af spanske Gamesa og dansk-tyske Siemens Wind Power har udviklet sig til et problembarn for en række ansatte i den nye vindmøllekæmpe. Interne magtkampe og store kulturelle omvæltninger betyder, at medarbejdere søger væk fra selskabet efter det, de oplever som et kaotisk ægteskab mellem de to virksomheder.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere