EnergiWatch

Fjernvarmen sørger igen for radiatorrabatter

Den danske fjernvarmesektor kan endnu en gang klappe sig selv på skuldrene og sende mindre regninger af sted til kunderne. På papiret trodser Ringkøbing Fjernvarme statistikken og bliver den store prissynder, men årsagen til det dækker i virkeligheden over det, der er udråbt til at blive en af de helt store omvæltninger i den danske fjernvarmesektor.

Foto: Presse

Danmarks fjernvarmebrugere har i gennemsnit fået en lidt lavere varmeregning det sidste år. Det fremgår af Energitilsynets seneste opgørelse af fjernvarmepriserne, som netop er udkommet.

Fra august 2016 til august i år er priserne faldet med 0,7 pct. i snit, og det svarer til en besparelse på 89 kr. for en standardbolig på 130 kvm, og dermed lander den årlige varmeregning i gennemsnit på 12.705 kr. Energitilsynet oplyser, at de seneste tre års prisfald svarer til en samlet besparelse på 11 pct.

Det skyldes ifølge tilsynet, at de vigtigste brændsler i fjernvarmeforsyningen også er faldet i pris de sidste tre år, og derfor er produktionsomkostningerne altså faldet.

Hos fjernvarmens interesseorganisation, Dansk Fjernvarme, glæder man sig over den nye prisstatistik.

"De mange fjernvarmeselskaber lægger en stor indsats i at sikre billigere og mere bæredygtig fjernvarme. Det er det, vores kunder og ejere efterlyser. Derfor er jeg selvfølgelig glad for, at vi leverer på det vi bliver målt og vejet på," udtaler Kim Mortensen i en mail til EnergiWatch.

Hos Dansk Fjernvarme mener man, at de lavere priser også skyldes, at "selskaberne er blevet mere effektive, og investeringer i ny teknologi begynder at slå igennem." Det afspejler sig også i, at andelen af vedvarende energi i fjernvarmesystemet ─ såsom forskellige typer biomasse ─ er steget med fire pct. points i løbet af de sidste tre år. I dag ligger andelen på 51 pct.

Man oplyser dog også, at man har registreret prisstigninger på store brændselsgrupper som naturgas og biomasse, og at det har været med til at tække forbrugernes priser i den modsatte retning.

Dykker man længere ned i Energitilsynets opgørelse, så er 176 fjernvarmeværker blevet billigere i løbet af det sidste år. Hos 149 er prisen den samme, og hos 80 selskaber er priserne steget.

Ariklen fortsætter under grafikken.

I bunden finder man Ringkøbing Fjernvarmeværk, hvor der er sket en fordobling af priserne det seneste år, men det er der en god forklaring på, og faktisk rummer den også historien om en af de mere interessante udviklinger i den danske fjernvarmesektor de kommende år.

"Vi havde henlagt i omegnen af 15 til 16 mio. kr. til investeringer i biogas, fordi vi på et tidspunkt mente, at vi skulle gå den vej. Men vi har ombestemt os, og derfor har vi sendt henlæggelserne tilbage til forbrugerne i en periode, hvor vores priser altså så ser unaturligt lave ud," begynder administrerende direktør Jesper Skovhus Andersen.

Han fortsætter og forklarer, at beslutningen om at investere i et nyt biogasanlæg er blevet afløst af varmepumper. Med det står man altså for en investering i en landets første, store varmepumper i fjernvarmeforsyningen. Det er en udskrivning, som værket forventer sig store ting af.

"Det bliver jo nogle af de første, så det er er lidt spændende. Det gode ved vores anlæg er, at det kan drives kombineret sådan, at vi både kan bruge gas og el. Med andre ord kan vi, hvis gaspriserne lige pludselig skulle stige, koble over på el. Ud over det er det jo i ikke til at sige, hvordan man ændrer på afgifterne fremadrettet, men med denne løsning er vi godt dækket ind," siger Jesper Skovhus Andersen.

Ser man på de rene MW-priser, er Ringkøbing Fjernvarme trods det sidste års fordobling af priserne endnu blandt de billigste værker herhjemme og ligger nummer 35 på listen over de mere end 400 værker.

Arkitekturpris til svenske kraftvarmeværker

Ny vagthund skal beskytte el-kunder efter kommercielle fejlskud for milliarder

Takt og Tone for energibosser klar til november

Bureaukrati vil æde effektivisering i fjernvarmen op

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere