EnergiWatch

Thorning om kritik af Dong-salg i ny bog: Det var hysterisk

Poul Nyrup kaldte salget af dele af Dong en katastrofe, og SF trådte ud af regeringen, men Thorning står fast.

CARSTEN BUNDGAARD
Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. Arkivfoto. Foto: CARSTEN BUNDGAARD

Knap 200.000 personer skrev under på en erklæring om, at de var imod statens salg af dele af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Men spørger man den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), var kritikken af salget, som blev stemt igennem i 2014, "hysterisk".

Det siger hun i en ny bog, som udkommer torsdag.

"Jeg mener, at det, der foregik, var hysterisk. Lige pludselig kunne vi ikke lide amerikanske virksomheder. Eller udenlandske investeringer. Jeg gjorde det, jeg synes var rigtigt," siger hun i dag i bogen "Hvad man ikke dør af".

Staten reducerede ejerandelen fra 80 til 59 pct. og fik 13,3 mila. kr. for salget til Goldman Sachs og pensionsselskaberne PFA og ATP.

Rigsrevisionen erklærede tre år senere, at der ikke fandtes et bedre bud på Dong, men kritiserede samtidig, at der manglede central dokumentation i Finansministeriet.

Eksempelvis om buddet og værdiansættelsen, der gentagne gange er blevet kritiseret for at være for lav.

Gav nu engang det bedste bud

Flere partier har kritiseret processen for at være dårligt tilrettelagt og være årsag til, at den danske statskasse er gået glip af et milliardbeløb.

Det giver Helle Thorning-Schmidt ikke meget for i dag.

"Vi vidste da godt, at Goldman Sachs var kontroversielle, men det var nu engang dem, der gav det bedste bud."

"Hvad ville det sige om os, som politikere, hvis vi ikke tog det tilbud, der vitterligt var det mest fordelagtige for de danske skatteborgere, bare for at tage os bedre ud politisk," siger hun i bogen.

Også tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) var blandt kritikkerne. Han kaldte salget for "en katastrofe" i 2014.

Thorning fremhæver omvendt, at den danske stat stadig er hovedaktionær, og at det nærmest er "det eneste statsejede selskab, der klarer sig rigtig godt i dag. Se bare på tilstandene i posten ellers DSB".

Salget af dele af Dong blev dråben, der fik bægeret til at flyde over for SF, der endte med at træde ud af S-SF-R-regeringen i starten af 2014.

"Vi regnede også med, at DF og SF var med, for det havde de jo sagt, at de var. Lige indtil de ikke var med længere," siger Helle Thorning-Schmidt i dag.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt, der i dag er direktør for Save The Children International (International Red Barnet).

I dag har Dong Energy skiftet navn til Ørsted for at markere skiftet fra sort til grøn energi.

 

/ritzau/

Nyt Dong vil uddanne danskerne til grønne tænkere

Finansministeriet indrømmer dele af Dong-kritik

Goldman Sachs fortsætter sit farvel til Dong Energy

Dong sælger halvdelen af tysk havvindmøllepark

 

Forsiden lige nu

Danfoss-direktør: "Det er fuld kraft frem"

Det er lykkedes for den danske industrigigant at løfte både omsætning og resultat markant i 2017, men forventningerne til det indeværende år er store, og det samme er pengepungen, der skal bruges på både udvikling og opkøb. Her ser Danfoss blandt andet et stort potentiale i elektrificering.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere