EnergiWatch

Goldman Sachs fortsætter sit farvel til Dong Energy

Investeringsbanken nedbringer sit ejerskab af Dong til en femtedel af for et halvt år siden med salg af yderligere for knap 2,5 mia. kr. aktier.

Foto: /ritzau/Joachim Adrian/Arkiv

Goldman Sachs tager endnu et skridt ud af Dong Energy. Den amerikanske investeringsbank bringer med sit tredje frasalg af aktier på lidt over et halvt år sin ejerandel af det danske energiselskab ned på 2,7 pct. En femtedel af, hvad banken ejede, da Dong aflagde årsregnskab i februar.

Salget sker fra Goldman Sachs' Luxembourg-baserede selskab New Investment Energy (NIE), der er den formelle indehaver af Dong-aktierne. Det er 7,5 mio. aktier – svarende til 1,78 pct. af den samlede beholdning – der sættes til salg, hvorefter NIE ejer godt 11,4 mio. aktier. Onsdag har aktieposten en værdi på 2,47 mia. kr., uden medregning af eventuel rabat.

Salget er meldt ud af Dong Energy, om ned Goldman Sachs ikke længere er storaktionær i selskabet. Den titel, der fordrer en ejerandel på mindst 5 pct., blev solgt fra i maj kort efter Dongs regnskab for første kvartal, da banken afhændede 10,5 mio. aktier. Umiddelbart efter årsrapporten i februar blev der solgt 26,5 mio. aktier. Det bringer årets samlede frasalg op på 44,5 mio. aktier for i omegnen af 11,75 mia. kr.

Den gradvise tilbagetrækning fra Dong har længe været ventet blandt analytikere. I maj forudsagde Nordnets investeringsdirektør Per Hansen eksempelvis, at Goldman Sachs sandsynligvis ikke længere ville være aktionær ved årets udgang.

De største medejere af energiselskabet er – foruden den danske stat, der ejer 50,1 pct. af selskabet – energiselskabet Seas-NVE samt de to amerikanske fonde Capital Group og EuroPacific Growth Fund, der købte størstedelen af de aktier, Goldman Sachs solgte i februar.

De nye amerikanske fonde synes at have et noget mindre aktivt ejerskab af Dong end Goldman Sachs, der bl.a. fik en mand i bestyrelsen, da banken i februar 2014 købte 18 pct. af energiselskabet. Det antydes blandt andet af, at hverken Capital Group eller EuroPacific har takket ja til at få en post i Dongs nomineringskomité. Noget der tilbydes til selskabets største aktionærer.

Den komité har onsdag fundet sine nye medlemmer, hvoraf den eneste genganger er Seas-NVE's topchef Jesper Hjulmand. Derudover afløser finansministeriets afdelingschef Peder Lundquist statens hidtidige repræsentant, Rasmus Lønborg – der er skiftet til Nordea – mens ATP skal repræsenteres af Claus Wiinblad i stedet for Kasper Ahrndt Lorenzen. Endelig får PFA's økonomidirektør Anders Damgaard den plads, som Goldman Sachs tidligere havde.

ATP sælger stort ud af Vestas, Dong og Novozymes

Goldman sælger sin status som storaktionær i Dong

 

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere