Knud Steen stopper øjeblikkeligt i Ewii

Knud Steen Larsen er fortid i Ewii efter et ekstraordinært bestyrelsesmøde.
Foto: Carsten Andreasen/ Polfoto
Foto: Carsten Andreasen/ Polfoto

Efter at have været i modvind i længere tid grundet sine private investeringer med blandt andet leverandører til Ewii er den adm. direktør i Ewii nu fortid.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

I meddelelsen skriver selskabet, at "efter gensidig overenskomst er bestyrelsen og administrerende direktør Knud Steen Larsen blevet enige om, at Knud Steen Larsen fratræder dags dato."

Det har netop været Knud Steen Larsens dobbeltrolle, der har været afgørende i sagen. Her har bestyrelsen på det ekstraordinære møde modtaget en grundig juridisk ekstern redegørelse vedrørende de faktuelle og juridiske forhold i sagen omkring påstået dobbeltrolle, fremgår det i pressemeddelelsen.

Konklusionen på redegørelsen er dog, at "der ikke er handlet i strid med nogen regler fra Knud Steen Larsens side - herunder habilitetsregler - og at koncernens omfattende compliance-programmer fungerer tilfredsstillende," skriver Ewii i pressemeddelelsen.

Bestyrelsen har ifølge meddelelsen taget redegørelsen til efterretning. Dertil kommer, at der blev redegjort for Knud Steen Larsens sponsorture, den redegørelse tog bestyrelsen også til efterretning.

"Bestyrelsen har således bragt disse sager til endelig afslutning," skriver Ewii i pressemeddelelsen.

Det bliver økonomidirektør Jens Christian Sørensen, der overtager tøjlerne i Ewii som midlertidig administrerende direktør.

Mistanke om inhabilitet:

Bolden, som i denne omgang har fået sagen til at rulle, har været offentlighedens kendskab til Knud Steen Larsens interesser som stifter, ejer og bestyrelsesformand i selskaberne Othania Invest og Othania Capital. Selskaber, som er drevet af Knud Steen Larsens to sønner.

På overfladen indeholder de en investeringsfond, men ved et nærmere kig i investorkredsen finder man flere af Ewiis kunder. Blandt andre har Hans Christian Munck, adm. direktør for Munck-Gruppen, skudt et millionbeløb i fonden, og det har skabt mistanke om dobbeltroller, fordi Munck Gruppen også er en af Ewiis klart største leverandører.

Yderligere er Thomas Arne Fischer gået ind i fonden, og han er også adminstrerende direktør hos Valcon, et konsulentbureau, som i en årrække har leveret ydelser for Ewii, og endelig er direktør for Ewii-datterselskabet, Energi Danmark, Jørgen Holm Westergaard, også blandt investorerne.

EnergiWatch har siden den 19. maj forsøgt at få et svar på, om bestyrelsen er blevet tilstrækkeligt informeret om Knud Steen Larsens personlige investeringer. Efter ikke at have fået svar på gentagende henvendelser, svarede Knud Steen Larsen i en email til EnergiWatch, at spørgsmålene var "grundlæggende og faktuelt forkerte."

"Jeg er meget optaget, og jeg kan kun gentage at der ikke er nogen sager overhovedet i det som du i relation til EWII og mig beskæftiger dig med," hed det videre.

Sponsorrejserne med Odense Boldklub:

Knud Steen Larsen har også gentagende gange deltaget på rejser i regi af Odense Sport og Event, en del af Odense Boldklub, som Ewii støtter gennem et større sponsorrat. Det er blevet mødt med hovedrysten blandt andet blandt selskabets repræsentantskab, ikke mindst fordi Knud Steen Larsens sønner og hustru har deltaget i rejserne som en del af Ewii-delegationen.

Sponsoratet i Odense Boldklub er tidligere blevet kritiseret af repræsentantskabet, da Ewii blev stadionsponsor i 2010. Dengang truede medlemmer af repræsentantskabet med et stille et mistillidsvotum, fordi man ikke kunne forstå, hvad Kolding-selskabet skulle bruge penge i Odense Boldklub for.

Forklaringen blev med Knud Steen Larsens egne ord, at man "gør det her for forsat at kunne holde prisen nede til gavn for forbrugerne." Millionsponsoratet blev siden godkendt af bestyrelsen og i 2015 forlænget.

Ligeledes her har EnergiWatch skriftligt spurgt Ewii, hvad selskabets politik omkring rejsegaver er: "Hvad er Ewiis politik angående rejsegaver? Skal den slags betales retur eller er der andre økonomiske mellemværender mellem medarbejder og selskab i den forbindelse? Glæder der særlige regler for direktion og/eller bestyrelse?"

EnergiWatch har aldrig fået svar på spørgsmålene.

De kommercielle investeringer:

Ewii-koncernen har gennem en årrække gjort sig bemærket med en række investeringer uden for kerneforretningen. Mens det ikke er udsædvanligt for danske energiselskaber at dyppe tæerne i andre markeder, så skiller omfanget af Ewiis appetit på den slags sig ud.

Der er blandt andet investeret i telemedicinske løsninger, den trehjulede elscooter Tripl, brændselsceller, digitale arkivsystemer, ligesom det også er blevet til en konkurs med et selskab, som skulle sælge solceller i Afrika.

Mens der tidligere har været kritik af investeringerne, så er den samme kritik skærpet den senere tid. Det skyldes især, at de opkøbte selskaber år for år har tynget Ewii med milliontab. Som EnergiWatch har kunnet fortælle, så har medlemmer af bestyrelsen samt repræsentantskabet i stigende grad forholdt sig kritisk over for de personsammenfald, der er mellem flere af de opkøbte selskaber, herunder det seneste opkøb i DigiZuite, og Knud Steen Larsens omgangskreds.

EnergiWatch har også her gentagende gange forsøgt at få et interview om disse og andre sager, men hverken Knud Steen Larsen eller bestyrelsesformand Steen Dahlstrøm har ønsket at stille op eller vende tilbage på henvendelserne. Vi har blandt andet søgt svar på, hvad businesscasen i investeringen var, om man forventede at måtte tilføre selskabet, som ved årsafslutningen havde negativ egenkapital, flere penge. Ligeledes ville EnergiWatch gerne spørge Knud Steen Larsen om hans kendskab til sælgeren af blandt andet DigiZuite.

Her er sagerne, som tynger Ewii's topchef

Baglandet raser: El-konge tager familien med på sponsorluksus

Endnu en Ewii-leverandør er med i topchefs investeringsfond 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også