Energidirektør købte tabsgivende selskab af sponsorpartner

Bestyrelsen i det jysk-fynske energiselskab Ewii var dybt splittet, da ledelsen anført af adm. direktør Knud Steen Larsen og chef for forretningsudvikling, Henrik Ejsing Andreasen, foreslog at købe et underskudgivende lokalt it-selskab for et tocifret millionbeløb. Knud Steen Larsen og ejeren af it-selskabet har i en årrække rejst sammen som sponsorer i fodboldklubben OB.
Foto: Ewii
Foto: Ewii

Ewiis administrerende direktør Knud Steen Larsen havde langt fra en enig bestyrelse bag sig, da den jysk-fynske energikoncern i februar i år og for et tocifret millionbeløb gik ind i ejerkredsen i det jysk-fynske it-selskab Digizuite.

Det erfarer EnergiWatch, efter der i sidste uge blev rejst kritik af Knud Steen Larsens dobbeltrolle i forbindelse med private investeringer sammen med bl.a. ejeren af en af Ewiis største leverandører.

Jysk-fynsk elkonge anklages for inhabilitet

Forud for købet af Digizuite, som udvikler såkaldte digitale arkivhåndteringssystemer til virksomheder, forholdt medlemmer af en splittet bestyrelse sig så kritisk til ønsket om at tilføre virksomheden et millionbeløb, at en beslutning i første omgang måtte udsættes.

Efterfølgende måtte der efter det, en kilde betegner som en "ophedet diskussion" gennemføres en afstemning i bestyrelsen for at godkende en investering på i alt 36 mio. kroner, som Ewii sammen med tre eksisterende investorer i it-selskabet, heriblandt stifterne Annette og Søren Skovbølling, står bag.

Opkøbet giver Ewii 35 pct. af aktierne i Digizuite.

Knud Steen Larsen udtalte tilbage i februar til Fyens Stiftstidende og umiddelbart efter i en pressemeddelse fra Ewii om investeringen i Digizuite, at han aldrig tidligere havde talt med ejeren Søren Skovbølling  

"Søren og jeg har aldrig talt sammen. Vi har hilst på hinanden, men vi har ikke haft noget med hinanden at gøre. Det kunne vi sagtens have haft, men det har vi så ikke. Han har vidst, hvem jeg var, og jeg har vidst, hvem han var," sagde han til avisen.

Knud Steen Larsen har ikke reageret på gentagne henvendelser fra EnergiWatch om Ewiis investering i Digizuite.

Energiformand indskærper tavshed i sag om topchefs dobbeltrolle

Søren Skovbølling oplyser også til EnergiWatch, at de aldrig tidligere havde talt med hinanden før investeringen. Han forklarer, at Ewii først havde vist interesse for Digizuites produkter som kunde, men at ideen om en investering i selskabet blev bragt op efterfølgende.

"Vi har aldrig haft nogen dialog, før den dialog her. Hverken fagligt eller socialt. Jeg har hilst på ham, og vi har været i det samme kreds og netværksmiljø, men ellers har vi ikke haft kontakt," siger han.

De to erhvervsfolk har dog gennem flere år rejst sammen i regi af Odense Sport & Event og som sponsorer i fodboldklubben OB, hvor Knud Steen Larsen repræsenteret Ewii, mens Annette og Søren Skovbølling har repræsenteret skiftende virksomheder.

EnergiWatch har gennemgået rejser og deltagerlister på såkaldte partner- og netværksture tilbage fra 2011. Ofte rejser af flere dages varighed arrangeret af Odense Sport & Event.

Blandt andet optræder de begge i forbindelse med et fire dages krydstogt i Middelhavet i 2013, en rejse til Istanbul i 2011, samt et ophold det femstjernede golf- og wellness-resort Gleneagles i det skotske højland.

Flere gange har Søren Skovbølling været inviteret med på turene i kraft af sit andet selskab EG Neopress, men han har været bestyrelsesformand for Digizuite siden 2013 og er i dag storaktionær igennem selskabet Aseo Invest IT.

Den samlede investering i februars investering i Digizuite løber op i 36 mio. kr.

I meddelelsen til Ewiis repræsentantskab den 24. februar i år under overskriften "Digitalt dream team investerer 36 mio. til global vækst" hedder det, at investeringen sker sammen med "serieentreprenørerne Annette og Søren Skovbølling, den succesfulde forretningsstrateg Michael Køhn Milland, Sitecore founder Thomas Albert."

I samme meddelelse fremhævede Knud Steen Larsen it-selskabets store potentiale:

"Vi ser helt klart Digizuite, som en af de virksomheder, der vil være med til at sætte agendaen for den digitale fremtid. Det er imponerende, hvad de har skabt hen over de seneste 3-4 år, og deres timing i forhold til markedet er perfekt. Vi ser et meget stort potentiale i både markedet og i Digizuite, og dermed også for Ewii," udtalte Knud Steen Larsen.

Selskabet blev stiftet under navnet Digieyez i år 2000 og har ikke genereret overskud siden 2010. De sidste seks år lyder den samlede bundlinje på minus 16,8 mio. kr., og dårligst har årene 2016 og 2013 været.

Her tabte selskabet henholdsvis 4,5 og 6 mio. kr., og på grund af de tilbagevendende tab har selskabet været afhængig af kapitalindskud fra ejerne. I 2015 betød en ændret regnskabspraksis dog, at man ved gennem en hurtigere indtægtsføring af solgte varer kunne aktivere egenkapital for 763.000 kr.

Søren Skovbølling oplyser, at man havde flere potentielle aktionærer at vælge imellem, da Ewii besluttede sig for at gå ind i ejerkredsen. Herunder en stor it-virksomhed, professionelle investorer samt en venturefond.

I det seneste regnskab for 2016 består godt halvdelen af selskabets aktiver af selskabets egne udviklingsprojekter samt færdiggjorte udviklingsprojekter. Med andre ord er det værdier, som selskabet nu vil bruge til sin ekspansion af forretningen. Ud af balancen og de samlede aktiver består passivsiden af 86 pct. gæld, 12 mio. kr. i alt.

Bestyrelsesformanden er dog positiv og forklarer, at projektet er blevet mere ambitiøst gennem årene.

"Der er ikke nogen tvivl om, at vi så et marked, der ikke er kommet så hurtigt, som vi havde troet. Men efterfølgende går det op for os, at produktet er så godt, at det giver mening at investere mere i selskabet for at realisere et globalt potentiale. Derfor har vi brugt en masse penge de sidste tre år på at udvikle," siger Søren Skovbølling.

Han forventer, at 2017 bliver et gennembrudsår.

EnergiWatch har gentagende gange forsøgt at få en kommentar til investeringen i Digizuite hos Ewiis bestyrelsesformand, Steen Dahlstrøm, borgmester i Middelfart. Han er ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Næstformand i Ewiss bestyrelse, Carl Christian Poulsen, ønsker heller ikke at kommentere forløbet af bestyrelsesmødet og afstemningsresultatet.

Energiformand indskærper tavshed i sag om topchefs dobbeltrolle 

Jysk-fynsk elkonge anklages for inhabilitet 

Værdipapirer redder Ewii fra underskud

Ewii hungrer efter mere vind 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også