EnergiWatch

Efter milliardnedskrivning: SE-formand får kritik for at lægge bånd på kritisk røst

Flere medlemmer af SEs repræsentantskab står frem med krads kritik af den nye SE-bestyrelsesformand, Jens Erik Platz. De mener, at han har forsøgt at lægge bånd på en kritisk røst i bestyrelsen efter topchef Niels Duedahls milliardnedskrivning af Stofa. Formanden afviser kritikken.

Foto: SE

En ulmende uro i bestyrelsen i det andelsejede energiselskab SE tager til, efter selskabet i slutningen af april måtte præsentere en gedigen nedskrivning på tv-distributøren Stofa.

Her lancerede bestyrelsesmedlem Bent Stubkjær en skarp kritik af de seneste års økonomiske udvikling af selskabet samt ledelsens positive fremstilling af økonomien.

En kritik, som han for nylig har skærpet i en intern mail til SEs repræsentantskab.

Efter den milliardstore nedskrivning stod en række erhvervskommentatorer i danske medier frem med en krads karakteristik af SE-topchef Niels Duedahl, og udtrykte ligesom Stubkjær udtrykte hård kritik af forretningen.

En gældfri virksomhed med aktiver for næsten 16 mia. kr., ca. 1.500 ansatte, og hertil en imponerende indtjeningsevne.

Jens Erik Platz, bestyrelsesformand i SE

Oven på mediestormen om 2016-regnskabet besluttede bestyrelsesformand Jens Erik Platz på vegne af resten af bestyrelsen, bortset fra Bent Stubkjær, at sende en mail direkte til samtlige medlemmer af repræsentantskabet, der er SEs højeste myndighed. Her forklarer han, at SE er inde i en god gænge og understreger bestyrelsens støtte til den daglige ledelse:

"Bestyrelsen (25 ud af 26) i SE vil gerne sende et klart signal til repræsentantskabet og medarbejderne: Vi har meget stor tillid til den samlede koncerndirektion, herunder også vores administrerende direktør Niels Duedahl. Vores direktion er et team af meget erfarne ledere med årevis af erfaring fra større danske koncerner."

"Bestyrelsen (25 ud af 26) mener, at direktionen gennem de seneste 8 år har formået at udvikle virksomheden, både finansielt og forretningsmæssigt, til den stærke position vi har i dag. En gældfri virksomhed med aktiver for næsten 16 mia. kr., ca. 1.500 ansatte, og hertil en imponerende indtjeningsevne," skriver Jens Erik Platz videre i mailen, som EnergiWatch er i besidelse af.

Brug ekstranettet

Nu er mailen blevet centrum i endnu en strid i energiselskabets bestyrelse, fordi Bent Stubkjær ikke ville lade mailen stå uimodsagt.

Derfor ønskede han efterfølgende at besvare bestyrelsens fremstilling af økonomien og bad formanden om, at SE på samme vis ville sende hans svar ud til repræsentantskabet. Det blev afvist med en opfordring om at anvende SEs ekstranet som alle andre.

"Det gælder så åbenbart ikke formanden og resten af bestyrelsen," skriver Bent Stubkjær til repræsentantskabet på omkring 350 medlemmer i en mail, som han rundsendte ud fra en gammel mailliste, fordi de færreste angiveligt følger med på ekstranettet:

"Det har besværliggjort, at jeg kunne få mit budskab og synspunkter ud som resten af bestyrelsen, og det er jeg selvfølgelig skuffet over," siger Bent Stubkjær i dag til EnergiWatch.

Duedahl: Jeg ser ingen grund til at anfægte Stofa-købet

Det er jo alene en fortsættelse af de manipulerende tal, som adm. direktør Niels Duedahl har vist repræsentantskabet.

Bent Stubkjær, bestyrelsesmedlem i SE.

Han havde onsdag ikke flere kommentarer, men i sin mail til repræsentantskabet gentager han kritikken af flere beregninger af især egenkapitalens størrelse og indtjening, samt den positive fremstilling, bestyrelsen og ledelsen har af SE's økonomiske udvikling.

"Det er jo alene en fortsættelse af de manipulende tal, som adm. direktør Niels Duedahl har vist repræsentantskabet," skriver Bent Stubkjær om sin formands udlægning.

Han får støtte i en stor del af sin kritik i en redegørelse, som medlem af repræsentantskabet Peter Lambæk Nielsen efterfølgende har sendt til bestyrelsen.

"Går man bag om om tallene i SE ser billedet langt fra så rosenrødt ud, som bestyrelsen fremstiller det. Det grundlæggende problem er, at ledelsen ikke er i stand at genere et tilstrækkeligt overskud på de aktiviteter, man investerer i," siger Peter Lambæk Nielsen til EnergiWatch.

Driftsoverskud drevet af monopolet

Han mener, at hovedparten af SE's driftsoverskud siden 2009 på i alt 900 mio. kroner er skabt gennem stigninger i nettarifferne i el-monopolet. Det er den kritik, som onsdag er blevet drøftet i SE-bestyrelsen.

Jysk elkonge får millionbonus trods milliardtab

Den 1,3 mia. kr. store nedskrivning af Stofa svarer til mere end 60 pct. af købsværdien i 2012.

Flere medlemmer af repræsentantskabet mener, at Bent Stubkjær er blevet uretfærdigt behandlet af formanden.

Svend Aage Bak har været medlem af SEs repræsentantskab i mere end 40 år, og han kalder behandlingen af Bent Stubkjær "utilstedelig."

"Det er at knægte ytringsfriheden. Som jeg ser det, så skal vi i repræsentantskabet have alt at vide om, hvad bestyrelsen tænker og gør, og selvom SE praler med at have stor åbenhed, så er det slet ikke sket her," siger han.

SE får penge på kontoen til nye opkøb

Han kalder også trækket for et forsøg på at give Bent Stubkjær mundkurv på. En formulering, som også repræsentantskabsmedlem Mads Schmidt Eriksen bakker op om.

"Det med at give ham mundkurv på, det er ikke rart. Han har lige så megen ret til at benytte sig af sin ytringsfrihed som så mange andre," siger han.

Gnidningerne i SEs bestyrelse blev også tydelige i forbindelse med et repræsentantskabsmøde i slutningen af april. Ifølge et repræsentantskabsmedlem såede bestyrelsesformand Jens Erik Platz her tvivl om, hvorvidt Bent Stubkjær med sin kritik af ledelsen befandt sig i den rigtige bestyrelse.

Uskønt forløb

Det mener Svend Aage Bek var en forfejlet kommentar.

"Man skælder ikke et bestyrelsesmedlem ud i offentlig forsamling på den måde. Det er utilstedeligt," mener Svend Aage Bek.

Michael Jørgensen, der er repræsentant fra SE-hjembyen Esbjerg, støtter også kritikken fra Bent Stubkjær. Han er enig i, at SEs bestyrelse tegner et forkert billede af forretningen.

"Jeg synes, at det er godt, at Bent står op og ikke lader sig kue. Det burde der være flere, som gjorde."

Også han har lagt mærke til den interne splid i bestyrelsen. Et forløb han betegner som "ikke kønt."

"Jeg synes ikke, at det ser kønt ud. Om sådan noget kan gøres kønt, det ved jeg ikke, men jeg mener, at det er vigtigt, at der er nogen, som siger fra, når tingene bliver for indspist," siger Michael Jørgensen med henvisning til SE-bestyrelsen.

Bestyrelsesformand ser fremad

Den nye bestyrelsesformand afviser kritikken.

Han mener ikke, at der er gjort noget forsøg på at begrænse Bent Stubkjærs frihed til at udtale sig og understreger, at alt har været efter bogen.

"Der er bestemt ikke tale om, at jeg har givet nogen mundkurv på. Det var der, hvis der ikke var nogen mulighed for at udtale sig, men vi har et ekstranet, hvor man frit kan gøre det," siger Jens Erik Platz.

Han forklarer også, at hans egen e-mail også blev lagt på selskabets ekstranet, og at det dermed var frit tilgængeligt for debat.

Han ønsker ikke, at gøre forskel på medlemmer af bestyrelsen og repræsentantskabet.

"Vi er nødt til at respektere, at et repræsentantskabsmedlem skal have samme adgang til at udtrykke sig som et bestyrelsesmedlem. Det sker via vores ekstranet. Sådan er det, og det kan jeg ikke se anderledes."

Hvis bestyrelsen skal udtrykke sig på jeres net, gælder det så ikke også dig som formand på vegne af bestyrelsen?

"Nej, det behøver det ikke. I øvrigt lagde jeg det også på ekstranettet. Men jeg udtaler mig på bestyrelsens vegne, og der kan jeg naturligvis bruge mit sekretariat. Det står klart i vores vedtægter. Hvis et bestyrelsesmedlem også skulle kunne sende til samtlige repræsentantskabsmedlemmer, hvor er vi så henne," spørger han retorisk.

Jens Erik Platz fastholder også, at kursen for SE er klar. Han anerkender, at virksomheden er i gang med at "fokusere forretningen," men at han sammen ser fremad.

"Vi er nødt til at lede virksomheden fremadrettet, ikke bagudskuende, og det er det, vi gør," siger han og uddyber:

"Vi har i vores repræsentantskab et overvældende flertal, som bakker op om SE's strategi og mål for de næste år. Der skal være plads til, at der er flere forskellige holdninger, men jeg forholder mig til, at en meget stor majoritet siger ja til de beslutninger, bestyrelsen har indstillet til. Det er demokrati," siger han.

Duedahl: Jeg ser ingen grund til at anfægte Stofa-købet

Jysk elkonge får millionbonus trods milliardtab

Fejl barberer 120 mio. kroner af SE's egenkapital

SE får penge på kontoen til nye opkøb

Duedahls ansættelse af datter vækker kritik

Forsiden lige nu

Kontroversielt kabelskib brudt i brand

Få måneder efter ejerne forgæves forsøgte at kapre sit eget halvbyggede havmølleskib er det nu ramt af brand, forårsagende røgforgiftning hos fem arbejdere.

Svenskere forudser eksplosion i vindenergi

Efter uset høj investeringslyst i svensk vindkraft forventes produktionen fra landets vindmøller for alvor at løbe fra Danmark og stige med 60 pct. over de kommende blot fire år.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere