EnergiWatch

Dong halverer driftsresultatet i første kvartal

Den danske energikæmpe spejler toplinjen fra sidste års første kvartal, men alligevel må man gå ind i 2017 med lavere resultat. Topchef Henrik Poulsen kalder resultatet "en god start på året."

Dong Energy lander 1,6 mia. kr. på bundlinjen i årets første tre måneder. I samme periode sidste år blev resultatet 5,4 mia. kr.

Det fremgår af kvartalsregnskabet, som netop er sendt på gaden.

Bundlinjen kommer af en næsten enslydende omsætning på 17 mia. kr., mens driftsresultatet (EBITDA) bliver halveret fra 7,6 mia. til 3,8 mia. kr.

Tallene i de to perioder kan dog være vanskelige at sammenligne, fordi olieforretningen dengang endnu ikke endeligt var sat til salg og aktiverne dermed ikke klassificeret som ophørende. Ydermere har Dong siden gennemført et salg af sit gasdistributionsnet, som i dag har den danske stat som ultimativ ejer.

Dong-topchef Henrik Poulsen kalder resultatet for "en god start på året."

"En stærk driftsindtjening i 1. kvartal 2017 giver os en god start på 2017," udtaler han i regnskabets beretning.

Dong fastholder forventningen til resultatet til hele året.

Det svagere driftsresultat skyldes blandt andet et ekstraordinært godt resultat i Markets-divisionen i samme periode sidste år. Her kunne Dong sætte 2,8 mia. kr. i bogen på grund af vellykkede forhandlinger af gaskontrakter.

Samtidig har Dong som en del af beslutningen om at sætte sin olie- og gasforretning til salg valgt at udelade resultatet fra divisionen i kvartalsrapportens hovedtabel i ledelsesberetning. Lægger man resultatet af den ophørende forretning til bundlinjen, så er hele resultatet 3,1 mia. - det vil sige dobbelt så højt som de 1,6 mia. kr.

Analytikerne har som noget ikke helt sædvanligt haft vanskeligt ved at spå om resultatet i første kvartal. Således lå gæt på driftsresultatet, EBITDA, efter Dongs egen regnskabsstandard, Business Performance, på mellem 3,4 mia. kr. til 5,4.

Her lander Dong altså i den lave ende, 3,2 mia. kr., hvis man opgør tallet efter koncernens egen regnskabsstandard.

Op til regnskabsaflæggelsen har der været stærkt fokus på havvindmølleforretningen, hvor Dong må se kraftige kald i.

I første kvartal 2016 tjente man 3,4 mia. kr. på entreprisekontrakter, det vil sige penge, Dong tjener på at bygge parkerne, men i de første tre måneder af 2017 er det faldet til 1,7 mia. kr. (Business Performance)

Omvendt tjener man cirka en halv mia. mere på driften af parkerne, da der er tilføjet 600 MW mere til porteføljen. Det svarer til en stigning på 20 pct.

"Stigningen i elproduktionen blev delvist modsvaret af et lavere vindenergiindhold, der i begge perioder (første kvartal 2017 og 2016, red.) var lavere end normalen for de første tre måneder af året, som er index 120," skriver Dong i regnskabet.

Selvom 2017 endnu er ungt, så har den danske energikæmpe formået at trække overskrifter i årets første måneder.

Tidligere i april offentliggjorde selskabet, at man havde vundet udbudet på kontrakter til tre tyske havvindmølleparker på 590 MW. Mens det er en nydelig tilføjelse til porteføljen for havvind, så var det dog budpriserne, som blev den store mediehistorie. To af parkerne skal - uden der er medregnet transmissionsomkostninger - opføres helt uden subsidier.

Mens landevindingen for Dong og havvindmølleindustrien er tydelig, så fortsætter de gode takter i Dongs eksisterende vindmølleejerskaber altså ikke helt med samme takt i årets første tre måender.

Dong fastholder sine forventninger til investeringsniveauet på mellem 18 og 20 mia. kr. i 2017. Det er som tidligere udmeldt penge, som skal postes i havvindmølleparkerne Walney Extension, Race Bank, Hornsea 1 og Borkum Riffgrund 2. Dertil kommer biomasseinvesteringer samt installation af fjernaflæste elmålere i Danmark.

Seas-Nve vokser med mere end 3.000 procent

Rapport: Danske pensionsselskaber rasler ned ad global klimarangliste

Pensionskasser kræver rabat ved Dongs projekter uden statsstøtte

Dong vil drive havvind frem med prisfald

Forsiden lige nu

Parlamentet skruer op for EU's grønne mål

Der er lagt op til hård kamp mod medlemslandene især omkring vedvarende energi, efter at EU-Parlamentet stemmer for 35 pct. VE i 2030 samt et tilsvarende mål for energieffektivitet.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere