EnergiWatch

Analytikere venter driften fordoblet i Dongs vinddivision

Til gengæld går det den anden vej for energiselskabets olie- og gasdivision, forventer analytikere.

Foto: /ritzau/Joachim Adrian/Arkiv

Investorøjnene er i høj grad rettet mod Dong Energys vinddivision, når det danske energiselskab tirsdag fremlægger regnskab for tredje kvartal.

Det er ventet, at netop vinddivisionen hos Dong Energy kommer til at trække en lille forbedring af driftsresultatet før af- og nedskrivninger, EBITDA, hjem til den samlede butik i forhold til samme periode for et år siden.

EBITDA for hele Dong Energy ventes blandt analytikere adspurgt af Ritzau Estimates at lande på 4570 mio. kr. mod 4431 mio. kr. i tredje kvartal 2015. For vinddivisionen, Wind Power, er det ventet, at EBITDA bliver på 2634 mio. kr. mod 1384 mio. kr. for et år siden.

Men det er nogle ganske særlige elementer, der ligger bag forventningen om et næsten fordoblet EBITDA for Wind Power, siger Frans Høyer, senioranalytiker ved Jyske Bank.

"Dong skal måske realisere en gevinst på salget af halvdelen af en vindpark, og så er der et nemt sammenligningsgrundlag, da der var dårlig vind i Q3 for et år siden, så det kan hjælpe lidt," siger Frans Høyer

Til gengæld trækker divisionen Oil & Gas den modsatte vej, da driften her ifølge analytikerestimaterne kan falde til 1636 mio. kr. I samme periode for et år siden var EBITDA for Oil & Gas på 2879 mio. kr.

"Dong havde meget lave produktionsomkostninger i samme periode for et år siden, og oliepriserne er lidt lavere nu end for et år siden. Det er nogle af svingfaktorerne, der er i øjeblikket," lyder det fra Frans Høyer.

Generelt venter han dog et mere positivt regnskab, end da Dong senest rapporterede i august. Regnskabet for andet kvartal, der var selskabets første som børsnoteret, skuffede nemlig en smule.

Ifølge medianestimatet fra Ritzau Estimates vil overskuddet efter skat i tredje kvartal ligge på 3,0 mia. kr. Men det dækker dog over en stor spredning blandt analytikerne, der ser et nettooverskud mellem 2,1 og 3,4 mia. kr.

Man skal dog ikke lægge alt for meget i de enkelte kvartalsregnskaber, fastslår Frans Høyer.

"Dong sælger vindparker en gang imellem og med meget uregelmæssige intervaller, samtidig bygger selskabet vindparker og bogfører indtægterne afhængig af færdighedsgraden af projekterne, så det er også forholdsvist uforudsigeligt."

"Man skal være forsigtig med at bygge for meget på de enkelte kvartaler," siger Frans Høyer.

Dong Energy fastholdt i regnskabet for andet kvartal forventningerne til helårsresultatet: et EBITDA på 20-23 mia. kr. i 2016 samt bruttoinvesteringerne for 18-21 mia. kr.

Amerikansk valgdrama overskygger Dong-regnskab

Medie: Selskaber tjener milliarder på elmonopol

Clinton eller Trump - en grøn eller sort vej frem for USA?

Siemens og GE-projekter vinder demo-ordrer til havs

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Bank vurderer at Esvagt er tæt på syv mia kr værd efter ejerskifte

Ifølge DNB Markets har Esvagt en anslået værdi på næsten syv mia. kr., efter at 3i Infrastructure midt i en salgsproces valgte at købe resten af offshore- og vindrederiet. "Vi blev overraskede, men positivt overraskede," siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt til ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs