EnergiWatch

Sø- og Handelsretten genoptager Elsam-sag

Selv om Dong Energy har anket afgørelsen til højesteret vurderer Sø- og Handelsretten alligevel, at den kan tage stilling til det milliardstore erstatningskrav.

Foto: /ritzau/Joachim Adrian/Arkiv

(opdateret 11.43 med skriftlig kommentar fra Dong Energy)

I ni år har 1106 jyske og fynske elkunder ventet på, om de kan få erstatning af elselskabet Elsam, der anklages for at have misbrugt sin dominerende markedsposition til at opkræve for høje elpriser.

Men nu kan sagen endelig komme for retten. Ifølge DR P1 Dokumentar har Sø- og Handelsretten sagt god for at behandle sagen, hvor kravet mod Elsam - der siden hen er fusioneret ind i Dong Energy - sammenlagt løber op i 4,4 milliarder kroner.

Den melding bliver modtaget med stor tilfredshed hos Jørgen Holm Westergaard, der er direktør for Energidanmark, og som repræsenterer de godt 1100 virksomheder, der har anlagt sagen.

"Vi har fået grønt lys for, at vi nu kan køre vores erstatningssag videre."

"Det er glædeligt for os, det er glædeligt for de mange erhvervskunder, fordi det markedsmisbrug, der fandt sted, har kostet konkurrenceevne og tab af arbejdspladser," siger han til DR.

Når sagen har været så længe undervejs, skyldes det at man har ventet på en anden retssag, hvor konkurrencemyndighederne har villet have rettens ord for, at konkurrencereglerne blev overtrådt.

Sagen blev afgjort 30. august i år, hvor Sø- og Handelsretten gav konkurrencemyndighederne medhold.

Og selv om Dong Energy siden har anket afgørelsen til Højesteret, mener Sø- og Handelsretten altså alligevel, at den godt kan tage stilling til erstatningskravet.

Det er taget til efterretning af koncerndirektør Thomas Dalsgaard fra Dong Energy.

"De erstatningssøgende bad om at få sagen sat i bero for fire år siden, og nu har de bedt om at få sagen genoptaget."

"Vi mener, at ville være mere logisk at afklare selve spørgsmålet om overtrædelsen af konkurrenceloven først, da vi jo ikke mener, at Elsam i sin tid overtrådte reglerne."

"Men vi accepterer selvfølgelig rettens beslutning," siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs