EnergiWatch

Statkraft fyrer op under offshore-retræte

Budskabet om at vende ryggen til offshore-vind er i dag blevet manifesteret af Statkraft med et salg og en overdragelse til Statoil.

Foto: Scira

Det norske statsejede Statkraft sætter nu for alvor handling bag sin meddelelse fra december 2015 om at ville vende ryggen til offshore vindparker.

Dags dato har Statkraft således underskrevet en såkaldt intentionsaftale med Statoil om at afhænde driften af den britiske vindpark Sheringham Shoal til Statoil. Den endelige overdragelse vil finde sted i januar 2017.

Statkraft trækker sig ud af havvind

Statkraft vil fortsat eje 40 pct. af Sheringham Shoal, hvor Statoil ejer 40 pct., imens 20 pct. ejes af UK Green Investment Bank.

"Med Statoil på vej til at lede driften af det nærliggende 402 MW Dudgeon-projekt, og Statkrafts evaluering af frasalg, giver det mening at overføre operatørposten på Sheringham Shoal til Statoil ,” siger Steinar Bysveen, adm. direktør i Statkraft i en meddelelse.

Hos Statoil betegner Irene Rummelhoff, øverste chef for New Energy Solutions, overtagelsen af driften på Sheringham Shoal som en "milepæl" for Statoil. Sheringham Shoal bliver Statoils første kommercielle vindpark, hvor selskabet skal stå for driften.

Imens Statkraft opretholder sin ejerandel i Sheringham Shoal, vil selskabet trække sig ud af det prestigefyldte Dogger Bank-projekt, som de to parter ved samme lejlighed har indgået en købsaftale om:

Dogger Bank er verdens største offshore vindprojekt, hvor der er givet tilladelse til installationen af ikke færre en 4800 MW. Statkraft sælger sin ejerandel på 25 pct. i Dogger Bank til Statoil, som dermed kommer op på at eje 50 pct. af Dogger Bank. Den endelige overdragelse venter på myndighedernes godkendelse.

Nå overdragelsen og salget er faldet på plads, vil Statkraft ved sit ejerskab være repræsenteret på Duggeon (30 pct.), Sheringham Shoal (40 pct.) og Triton Knoll (50 pct.), af hvilke Statkraft også står for driften på sidstnævnte.

Sheringham Shoal er ifølge Statoil blandt verdens 10 største havvindparker, der kan forsyne op til 220.000 husstande i England. Parken sattes i drift i 2012 og ligger udfor Norfolk.

Endnu en stor norsk ordre til Vestas

Statkraft starter sparerunde efter milliardunderskud

Ny formand for Statkraft

Statkraft skovler penge ind 

Mere fra EnergiWatch

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Kulforbruget er steget markant i 2021

Koldt vejr og lav produktion fra vindmøller betød, at de centrale kraftværker i Danmarks kulforbrug er steget med en tredjedel indtil videre i år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs