Medie: Regeringen smider million-investering i jord-kabler ud ad vinduet

Selvom Energinet.dk allerede har betalt forrentningen af den planlagte milliard-investering i nedgravning af el-ledninger, vil regeringen nu skrotte projektet.
JENS NIELSEN

Et tre cifret millionbeløb, som danske el-kunder har betalt, bliver smidt ud af vinduet, hvis regeringen gennemfører sin vækstplan ”Et stærkere Danmark”. Pengene blev betalt forlods som forrentning af nedgravningsprojektet, da det statslige Energinet.dk for fire år siden købte et stort antal luftledninger fra lokale elmonopoler. Det skriver Ingeniøren.

Regeringen lægger nemlig op til at droppe nedgravningen af 1.300 km luftledninger. Det vil give en besparelse på fire mia. kr. fremgår det af ”Et stærkere Danmark”. Forrentningen af udgifterne til nedgravningen har skatteyderne imidlertid allerede betalt. Opgives nedgravningen nu, vil det svare til at hælde et trecifret million-beløb i et hul i jorden, vurderer Ingeniøren.

"Det er absurd. Den slags handler findes ikke andre steder end mellem monopoler. Normalt ville køber jo have sikret sig, at de kunne realisere den forventede profit, som de betaler for," siger Anders Larsen, ekstern lektor på RUC, og tidligere forskningsleder for energi og miljø på Amternes og Kommuners Forsyningsinstitut, AKF.

I alt betalte det statslige Elnet.dk cirka 1 mia. kr. for forrentningen af den planlagte nedgravning, selvom det er yderst usædvanligt at betale for forrentningen af investeringer, der endnu ikke er foretaget. Handlen for fire år siden var også kontroversiel, fordi det statslige selskab betalte en relativt høj pris – 5,7 mia. kr. - for el-nettene, som skatteyderne i princippet allerede havde betalt én gang for som elkunder i de berørte monopol-områder. Nedgravningen af de 3000 km indkøbte luftledninger, hvoraf de 1300 km endnu ikke er på vej i jorden, var samlet set berammet til 14 mia. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også