EnergiWatch

Borgmester udfordrer Frank Jensens redningsplan for Amager Bakke

Tårnby Kommune dumper den ifølge konsulenterne mest lukrative fusionspartner for Amager Bakke. Nu skal både Gentofte og Gladsaxe Kommuner sige ja til at gå ind i en ny selskabskonstruktion, med det truede værk for at redningsplanen kan overleve.

Tårnby Kommune siger nej til, at det tabstruede forbrændingsselskab, ARC, kan indgå i en redningsfusion med det store københavnske forsyningsselskab Hofor. Dermed er der kun en fusionsmulighed tilbage i den borgmesteraftale, der vil forsøge at styre det fire mia. kr. dyre kæmpe forbrændingsanlæg med skibakke på toppen uden om et truende milliardtab.

En fusion er nødvendig for at gennemføre redningsplanen. Det bekræfter Københavns Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Baggrunden er, at anlægget vil have brug for at importere op til 114.000 tons affald årligt for at få økonomisk fast grund under kedlerne. Uden en fusion vil et EU-direktiv tvinge kommunerne bag ARC til at sende afbrændingen af deres affald i udbud. Og et udbud med konkurrerende budgivere risikerer at hive økonomien helt væk under ARC.

En fortrolig rapport fra konsulentfirmaet PWC skitserer tre fusionsmuligheder for ARC. I to af dem indgår Hofor. Og dem kan ejerkommunerne godt glemme alt om, proklamerer Tårnbys borgmester Henrik Zimino (S).

"Hvis de begynder at arbejde med en fusion involverende Hofor, så er vi ikke med. Og så kan de udarbejde nok så mange analyser og forberedende arbejder, for vi har vetoret. Og vi ønsker altså ikke en fusion af ARC med Hofor," siger han.

Amager Bakke mangler 100 millioner om året

Den sidste mulighed er en fusion med fjernvarmeselskabet CTR. Ifølge PWC's overslag giver en fusion mellem ARC og CTR væsentlig mindre synergifordele end en model, der inkluderer Hofor. Men den konklusion er borgmester Henrik Zimino uenig i.

"Vi ser større synergi ved at fusionere et affaldsselskab (ARC, red.) med et fjernvarmeselskab (CTR, red.), fordi fjernvarmen kommer fra affaldsselskabet. Hofor er derimod et meget kompliceret selskab. Det har mange forskellige kommuner og aktører impliceret," siger han.

En fusion mellem ARC og CTR vil kræve en godkendelse fra såvel Gentofte som Gladsaxe Kommune, der er medejere af CTR.  Borgmester Karin Søjberg Holst (S) fra Gladsaxe siger til Finans, at hun for nuværende ingen holdning har til en mulig fusion mellem ARC og CTR. Gentoftes borgmester Hans Toft (K) er som udgangspunkt positiv på at lytte, men ser samtidig ikke ARC som den mest attraktive partner på dansegulvet.

"Som udgangspunkt er vi altid positiv over for at vurdere et samarbejde. Men før jeg kan sige om vi er positive eller negative kræver det at vi kender grundlaget. Og jeg kender ikke grundlaget. Når det er sagt kan jeg godt se, at ARC i dag ikke ligefrem er himlens svar på en investors aftenbøn," siger borgmester Hans Toft.

Affaldsledelsen gik bag om ryggen på ejerne for at få bygget glamouranlægget Amager Bakke

Københavns Kommune hæfter for næsten to tredjedel af milliardlånene til Amager Bakke. Og selvom udfordringerne er store tror overborgmester Frank Jensen (S) på, at det vil lykkes at få en fusion på plads.

"Vi er helt på det klare med de udfordringer, som vi har. Det er derfor, at vi har brugt så lang tid på at komme til det sted, hvor vi er nu. Jeg er klar over, at der forestår fortsatte forhandlinger om konkrete selskabsdannelser. Som politiker er jeg en, der går efter at skabe resultater og ikke lade mig forstyrre af noget, som står foran mig og ser besværligt ud," siger Frank Jensen.

EU-regler kan spænde ben for Amager Bakkes redningsplan

Socialdemokraterne dannede sammen med SF, Enhedslisten og radikale et politisk flertal, der i januar 2012 stemte nej til at godkende, at der kunne optages et lån på 4 mia. kr. til Amager Bakke. Dermed blev opførelsen af Danmarks dyreste forbrændingsanlæg skudt til hjørne.

Efterfølgende blev blandt andet Frank Jensen mål for en massiv lobbykampagne for at få omgjort beslutningen. Blandt de styrende kræfter var personer i ARC’s ledelse, der blandt andet via direkte henvendelse til Finansministeriet lagde pres på deres egen hovedejer Københavns Kommune. Da socialdemokraterne et halvt år senere bøjede af og gav grønt lys for anlægget, var det med forsikring fra selskabets ledelse om en række begrænsninger herunder, at økonomien løb rundt uden, at det ville blive nødvendigt at importere affald.

På spørgsmål om, hvordan Frank Jensen i den nuværende økonomisk pressede situation ser på den historiske virkelighed, svarer overborgmesteren.

"Jeg har ikke brug for at gå ind i et blamegame vedrørende fortiden. Vi har nøgternt forholdt os til forudsætninger for ARC, som har ændret sig væsentligt. Derfor har det været nødvendigt at skabe en redningsplan for, at der ikke skal ende en regning hos den menige forbruger af el- og varme i hovedstaden," siger Frank Jensen.

Redningsplanen for Amager Bakke er vedtaget: Borgmester afviser at snakke om, hvad der gik galt

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs