Analytiker forventer langstrakt opgør i Elsam-sag

Til trods for at der for få timer siden faldt dom i Elsam-sagen, er det langt fra et færdigt kapitel, vurderer analytiker fra Sydbank. Han vurderer, at et kommende nederlag i erstatningssagen kan "forstyrre" selskabets planer for ekspansion.
Ritzau Finans

Dong Energys aktionærer kan formentlig se frem til et langstrakt retsopgør i den såkaldte Elsam-sag.

Det vurderer senioranalytiker i Sydbank Morten Imsgard, efter at Sø- og Handelsretten tirsdag har givet konkurrencemyndighederne medhold i, at Dong har overtrådt konkurrenceloven.

Ifølge dommen har det tidligere Elsam, som Dong overtog i 2006, i perioden fra 1. januar 2005 til 30. juni 2006 misbrugt sin dominerende stilling på det vestdanske marked for engrossalg af fysisk el til i et ikke-ubetydeligt omfang at opnå priser, som indebar en overtrædelse af konkurrenceloven.

Dong vil nu nærlæse dommens præmisser.

"Det er selvfølgelig negativt for Dong, som jo i dag ejer Elsam. Men der er lang vej at gå i retssystemet, og jeg venter, at Dong efter at have tygget på det kommer til at anke," siger Morten Imsgard til Ritzau Finans.

Erstatningssag lurer i kulissen

Han peger dog på, at anken afhænger af, hvor sikker Dong føler sig på sine egne beregninger af en eventuel senere erstatning.

Sø- og Handelsretten har således tirsdag alene taget stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Elsam overtrådte konkurrenceloven, men ikke spørgsmålet om en erstatning, som også lurer i kulissen.

Da Konkurrencerådet i 2007 traf afgørelse om, at Elsam havde misbrugt sin dominerende stilling, besluttede 1106 danske sagsøgere med Energi Danmark i spidsen således at anlægge erstatningssag vedrørende tab i perioden 1. juli 2003 til 31. december 2006.

Parterne står ifølge Morten Imsgard her langt fra hinanden, da Dong har hensat 298 mio. kr. med tillæg af procesrenter fra erstatningssagens begyndelse til dækning af eventuel erstatning, mens modparten kræver omkring 7 mia. kr.

"Der er selvfølgelig omkostninger forbundet med at føre de her sager, og det er klart, at hvis Dong føler sig overbevist om, at man kan nøjes med at blive kendt erstatningspligtig for nogle hundrede millioner, så kan det godt være, at man æder den. Men spørgsmålet er jo så, hvem der har ret i deres beregningsmetode," siger Morten Imsgard.

Han venter, at der vil gå en længere årrække, før der sættes punktum i sagen. Ender det i sidste ende med en milliardregning, vil det være noget af en bet for Dong.

"Dong er i en situation nu, hvor der er brug for rigtig mange penge til at lave den kraftige ekspansion inden for havvind, som selskabet planlægger. Så tvinges man til at hive omkring 7 mia. kr. op af kassen, så kan det godt forstyrre. Så er der tale om så store beløb, at der skal nogle overvejelser til, i forhold til hvordan det kombineres med ekspansionsplanerne inden for havvind," siger Morten Imsgard.

På aktiemarkedet er Sø- og Handelsrettens dom blevet mødt med et kursfald i Dong-aktien til 268 kr. fra omkring 271,50 kr., inden dommen var kendt. Det svarer til et fald på 0,7 pct. fra mandag.

"Det er meget forventeligt, at aktien sætter sig lidt på, at dommen går imod Dong. Omvendt står investorerne stadig i blinde. De har ikke fået svar fra den endelige retsinstans på, om der er gjort noget ulovligt, og de har heller ingen indikationer på, om Dongs hensættelse er tilstrækkelig eller ej. Så en lille negativ kursreaktion er vel, hvad man kan forvente på det her stadie i denne retssag," vurderer Morten Imsgard.

Energi Danmark er "meget tilfredse" med afgørelse

Dong falder efter misbrugsdom

Dong bliver endnu en gang kendt skyldig i Elsam-sag

Dong-toppen afviser at hensætte milliarder til utilfredse kunder i et historisk erstatningsopgør 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også