Dongs regnskabsdebut vil vise væksten i vind

Danmarks største energiselskb fremlægger torsdag sit første regnskab som børsnoteret virksomhed. Første halvår vil være præget af et hollanske jubelbud og ekstraordinære indtægter, mener analytikere.
Foto: ritzau/KATRINE MARIE KRAGH
Foto: ritzau/KATRINE MARIE KRAGH
RITZAU FINANS

Dongs drejning mod vindenergi de senere år vil sætte tydelige spor i torsdagens halvårsregnskab, der er selskabets første siden børsnoteringen i juni.

Divisionen for offshore vindmøller er dels den eneste, der ifølge analytiker vil vise vækst, både når det gælder omsætning og indtjening, og samtidig den, hvor der er mest spændende nyt for analytikerne at spørge ind til i form af kommende projekter.

"Det mest interessante bliver nok deres kvalitative kommentarer omkring især vindenergi," siger analytiker Casper Blom fra ABG Sundal Collier til Ritzau Finans og uddyber:

"Dong vandt et udbud i Holland for et par uger siden (Borssele, red.), hvor afregningsprisen er noget under det, man tidligere har fået i tyske og britiske projekter, så det er interessant at høre, hvordan de får det til at hænge sammen og får omkostningerne ned, så de stadig får et pænt afkast."

Ny ordres rekordpris sætter Dong-skeptikere til vægs

For selve andet kvartal ventes vinddivisionen at mere end fordoble sin driftsindtjening før af- og nedskrivninger, EBITDA, til 2,5 mia. kr. ifølge et medianestimat indsamlet af Ritzau Estimates.

Der er dog store udsving i de eksterne prognoser, og Dongs samlede EBITDA-resultat kan lande på alt fra 3,2 mia. kr. til 5,7 mia. kr. i kvartalet ifølge forskellige analytikeres regneark. Derfor er det også usikkert, hvordan aktiemarkedet vil tage imod en afvigelse fra snitestimaterne for regnskabsdebutanten.

"Der er for os analytikere også en læringskurve, når der kommer et nyt selskab, og det kan man også se på estimaterne. Der er rigtig stor spredning, og vi skal lige vænne os til, hvor meget det kan svinge med indtjeningen timingsmæssigt, og hvordan aktiemarkedet kommer til at reagere," siger Casper Blom.

Dong frasælger fem norske olie- og gasfelter

Dong vil nemlig også være påvirket af diverse ekstraordinære indtægter, mens lavere elpriser trækker indtjeningen i den modsatte retning. Og så har energiselskabets tal en tendens til at svinge fra kvartal til kvartal, omend det vil blive mindre i takt med, at der indgås længere faste kontrakter.

"En stor del af Dongs strategi er at bevæge sig mere og mere væk fra markedspriserne, blandt andet hvor prisen på strøm fra vindfarmene er aftalt op til 15 år frem," forklarer Casper Blom.

Dong hyrer headhunter til danske havmølleparker

For hele 2016 venter han ingen ændring i Dongs egen prognose, som lyder på 20-23 mia. kr. i EBITDA-overskud. Samme meldinger kommer fra Sydbanks Morten Imsgard, og blandt analytikerne lyder medianestimatet også på 22,3 mia. kr. inden regnskabet.

Rigmand forventer stort Dong-afkast

Dong: Offshore vindmarkedet på USA's østkyst kan blive lige så stort som Nordeuropas

Sydbank: Havvindmøller giver Dong gevinst

Dong jubler over amerikansk energi-lov

Skandaleombrust Dong-ejer stævnes i svindelsag

Det vil koste 2,3 milliarder at droppe Kriegers Flak

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også