EnergiWatch

Dansk strøm var Europas dyreste i 2014

De danske husholdninger var dem i hele EU, som betalte mest for deres el i 2014, viser ny opgørelse.

Foto: Lars Skaaning, Polfoto

Der er langt fra Danmark til Bulgarien - det gælder ikke kun geografisk, men også når det handler om strømpriser.

En ny opgørelse fra Eurostat viser således, at Bulgarien og Danmark udgør yderpolerne, når det handler om den pris, som husholdningerne betaler for strøm i stikkontakten.

Bulgarierne betaler således blot 9 euro per 100 kWh, mens danskerne betaler hele 30,4 euro for samme mængde, hvilket er det højeste i EU.

Tyskerne følger lige efter danskerne på andenpladsen med en pris på 29,7 euro per 100kWh, hvorefter der er et spring ned til Irland på tredjepladsen i EU med en gennemsnitspris på 25 euro per 100kWh.

Samlet betaler europæerne i gennemsnit 20,9 euro for 100kWh, og Eurostat nævner, at priserne fra andet halvår af 2013 til andet halvår af 2014 i gennemsnit steg 2,9 pct. i EU.

Den danske førsteplads skyldes dog i høj grad, at Danmark har de højeste skatter og afgifter på strømmen. Hele 57 pct. af den danske elpris kommer således fra skatter og afgifter, og trækker man dem fra, koster strømmen i Danmark kun omkring 13 euro for 100 kWh, hvilket svarer til nogenlunde gennemsnittet i EU.

Dansk gas er billig - uden afgifter

Opgørelsen fra Eurostat har også kigget på de europæiske gaspriser, og også her er Danmark placeret højt på prisskalaen.

De danske gaspriser er således de femte dyreste i EU med en pris på lige under ni euro per 100 kWh - og det selv om de faktisk er faldet med 10 pct. siden andet halvår af 2013.

Den dyreste gas findes i Sverige, hvor husholdningerne betaler 11,4 euro per 100 kWh, mens andenpladsen går til Portugal (10,4 euro) og tredjepladsen til Spanien (9,6 euro).

Bundplaceringen indtages af Rumænien, hvor husholdningerne virkelig kan få billig gas til en pris på bare 3,2 euro per 100 kWh.

Også på gassiden er skatter og afgifter afgørende Danmarks høje placering.

61 pct. af prisen kommer således herfra - igen EU-rekord - og trækker man dem fra, er gasprisen i Danmark faktisk helt nede på en plads som den trejde billigste i EU.

I gennemsnit steg gasprisen i EU fra andet halvår af 2013 til samme periode i 2014 med to pct.

Helveg: To spor for PSO-løsning med EU

Fløjskepsis mod Kommissionens PSO-løsninger

Her er Vindmølleindustriens karakterbog til den danske regering

Venstre: Dybt useriøst udspil om elbiler

Mere fra EnergiWatch

Equinor og VNG udvider brintsamarbejde

De to olie- og gasselskaber har et kæmpeprojekt på tegnebrættet, hvor Rostock skal være centrum for en enorm tysk brintproduktion med lagring af overskydende CO2 i norske oliefelter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs