"Intet særligt" skyld i Remergy-konkurs

INTERVIEW: Der er tilsyneladende ingen særlig grund til, at Trefor har måtte lukke ned for sit grønne udviklingsprojekt i Uganda. En partner har trukket stikket, men hvorfor melder historien ikke noget om.
Foto: Trefor Remergy PR
Foto: Trefor Remergy PR

Det blev en hård mavelanding i eneriselskabet Trefors grønne udviklingsselskab, Remergy, som tirsdag måtte lukke og slukke efter godt et års forsøg på at lave rentable solcelleprojekter i Afrika.

Sidste år fik selskabet et resultat før finansielle poster på -4,2 mio. kr., og fredag i sidste uge har det stået klart for ejerne i Trefor og Aalborg-selskabet Systemteknik, at selskabet har været insolvent. Derfor blev resultatet en konkursbegæring ved Skifteretten i Aalborg.

Trefor vinker farvel til underskudsforretningen Remergy

EnergiWatch har været i kontakt med både den tidligere direktør i selskabet, Karsten Ingemann Pedersen, og Systemteknik for at få en forklaring på, hvorfor planerne om at sætte strøm til landsbyer i Uganda ikke kunne føres ud i livet.

Begge henviser til bestyrelsesformand i det krakkede selskab, Trefors administrerende direktør, Knud Steen Larsen. Han forklarer, at lukningen "ikke er udløst af noget særligt".

Hvad er der sket i 2015, siden i vælger at lukke?

"Der er ikke nogen udvikling i 2015, som har gjort det nødvendigt. Der er tale om, at vores partner har trukket tilsagnet om støtte. Jeg mener ikke, at det er den rigtige beslutning, men der er ikke nogen bristede forventninger som sådan, så det er udramatisk."

Men hvad er årsagen til, at de har trukket tilsagnet?

"Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Det må de stå på mål for."

Jeg har spurgt dem, og de siger, at du skal svare på spørgsmål om det.

"Jamen så må de sige det. Det kan jeg ikke komme ind på."

Selskabets aktiviteter har ellers været højt besungne i løbet af 2014. Der fik man hul igennem til landsbyen Kayanza, og 100 husstande kunne skifte petroleumslamperne ud med el produceret fra solceller.

I årsrapporten for 2014 skriver Trefor, at tabet det år var præget af træge beslutningsgange i forbindelse med nye projekter, men der var ordrer på vej. I løbet af først kvartal skulle projektet i Uganda udvides til 500 husstande, og samtidig var man på vej ind i den industrielle sektor i landet, lod man forstå.

Årsrapporten blev udsendt 26. marts. Her lød det, at man trods et skuffende resultat i Remergy havde tilsagn fra partnerne i Systemteknik om, at selskabet skulle fortsætte. Nu - en måned efter - er det tilsagn forsvundet som dug for solen.

I sendte jeres årsrapport ud for en måned siden, hvor I beskrev, at der var er tilsagn om at opretholde driften - hvorfor er den forsvundet nu?

"Det har jeg ikke nogen kommentarer til. De kunne ikke fortsætte tilsagnet. Jeg synes, at det er en tung beslutning, men jeg kan selvfølgelig heller ikke gå og være ked af det i ugevis."

I beskriver en ordre, som skulle komme ind i første kvartal - er den faldet?

"Nej, der er ikke noget nyt på den front."

Så ordren er stadig på sporet?

"Ja, den er stadig på sporet."

Boet fra Remergy er endnu ikke gjort op. EnergiWatch har været i kontakt med kurator, Niels Bo Andersen, og han forklarer, at han endnu ikke har skaffet sig et overblik over selskabets forfatning.

Sikkert er det dog, at Remergy er blevet insolvent. Knud Steen Larsen forklarer, at den eneste mulighed for ejerne var at begære selskabet konkurs. Det står altså i modsætning til det, man kalder en solvent likvidering, hvor man har en forventning om, at der vil være penge tilbage på kistebunden.

Knud Steen Larsen garanterer dog, at eventuelle tab i Remergy ikke kommer til at mærke Trefor.

Jeg kan regne mig frem til, at der er aktiver i selskabet for 10,7 mio. kr. ved årsafslutningen, hvad er det for en type aktiver?

"Det kan jeg ikke komme ind på."

Hvorfor ikke det?

"Det er overgivet til kurator, så det er hans sag på nuværende tidspunkt."

Hvad med passiverne, hvilken slags passiver er det?

"Det har kurator med at gøre, og det vil jeg ikke kommentere."

Er der nogen former for gæld?

"Jeg må sige det samme, det kan jeg ikke komme ind på."

Er passiverne bundet i ejerkredsen, eller er der eksterne kreditorer?

"Af samme årsag, som jeg lige har nævnt, så er det en sag for kuratoren."

 

Afkast på værdipapirer sikrer Trefor pænt resultat

Værdipapirer luner i Trefor-regnskab

Trekantsjyder i afrikansk ryk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også