EnergiWatch

Nature Energy tager spadestik til nyt biogasanlæg

"Med de støtteordninger, der er nu, så er der et stort potentiale for biogasanlæg. Det kan godt betale sig at lave biogasanlæg. Vi har fået et skub, ligesom vindmøllebranchen i sin tid fik," siger direktør i Nature Energy, Ole Hvelplund.

Biogas i Kettinge | Foto: REFA Energi

Flere af os vil i fremtiden holde varmen eller vaske tøjet med hjælp fra gylle eller slagteriaffald. En række steder i landet skyder nye biogasanlæg lige nu op og de skal levere grøn naturgas hos de danske forbrugere.

"Den bølge af nye anlæg, vi ser lige nu, skyldes simpelthen energiforliget fra 2012. Der er kommet en bedre økonomi i at lave naturgasanlæg," siger Bruno Sander Nielsen, der er sekretariatschef hos Biogasbranchen.

Energiforliget forbedrer både indtjeningsmulighederne og tilskuddet til biogas, der kan bruges i naturgasnettet. Ifølge Ole Hvelplund som er direktør i i Nature Energy, tidl. Naturgas Fyn, har det gjort hele forskellen. Han tager i dag første spadestik til selskabets fjerde biogasanlæg ved Bogense på Fyn.

"Med de støtteordninger, der er nu, så er der et stort potentiale for biogasanlæg. Det kan godt betale sig at lave biogasanlæg. Vi har fået et skub, ligesom vindmøllebranchen i sin tid fik," siger Ole Hvelplund.

Når hans fire biogasanlæg står færdige i 2015 og 2016, vil de kunne producere grøn naturgas, der svarer til en tredjedel af Fyns samlede forbrug af naturgas. Ligesom anden grøn energi vil grøn naturgas fra biogasanlæg også være dyrere for forbrugerne. Men hos Nature Energy forventer man, at der er kunder, der gerne vil betale mere for at holde varmen eller tænde opvaskemaskinen med grøn energi.

"Og så ved vi også, at en del større virksomheder har det som en direkte målsætning at en bestemt del af deres energiforbrug skal være grøn energi. Vi forventer også, at de vil aftage noget af det," siger Ole Hvelplund, direktør for Nature Energy.

Energistyrelsen forventer en fordobling af den danske biogas-produktion inden for få år. Nature Energy regner med at det første af deres nye anlæg bliver taget i drift om et år. Det ligger i Holsted i Vejen Kommune.De to fynske kommer i gang med at producere varme i december 2015 og januar 2016 og i Vaarst i Nordjylland bliver et allerede eksisterende anlæg udbygget.

Selv om Danmark lige nu oplever en bølge af biogasanlæg, der skal lave grøn naturgas, så kan biogaseventyret risikere at ende som et enkelt grønt skvulp, frygter biogasbranchen. De mange anlæg, der lige nu popper op i Danmark, skyldes nemlig et ekstra skub fra regeringens energiforlig fra 2012.

"Jeg frygter simpelthen at det er en boble og at det vil komme til at gå i stå igen," forklarer Bruno Sander Nielsen fra Biogasbranchen.

Politikere vil ikke betale ny biogasfest

Banker siger nej til landbrugets biogasplaner

Landmænd må opgive guldrandet eventyr

Biogas løftes af støttekroner

Energiselskaber har skudt en biogasfest i gang

Det fylder gyllegas-boomet

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs