Energitilsynet frifinder Søren Papes fodboldstøtte

Forbrugerne har ikke betalt overpriser, selv om Viborg Kommune med Søren Pape i spidsen pressede det lokale energiselskab til at købe et dyrt fodboldsponsorat. Det vurderer Energitilsynet.
Foto: Ole Lind
Foto: Ole Lind

Søren Pape og Viborg Byråd har ikke brudt Elforsyningsloven i den såkaldte sponsorsag.

Det har Energitilsynet i dag slået fast.

Sagen har i de seneste dage fået jorden til at brænde under den nye konservative formand, efter det kom frem, at hans og byrådets beslutning om at kanalisere penge fra det kommunale energiselskab Energi Viborg over i den pengetrængte fodboldklub Viborg FF var ulovlig.

Det afgjorde Statsforvaltningen allerede i foråret, men spørgsmålet om, hvorvidt sponsorhandlen samtidig var et brud på Elforsyningsloven - altså om sponsoratet kostede energiforbrugerne i Viborg for mange penge - tog myndigheden ikke stilling til.

Der skød Statsforvaltningen i stedet bolden videre til Energitilsynet, der til daglig holder øje med, at energiselskaber lever op til lovkrav og ikke tjener for mange penge på de monopolbaserede elnet. 

Nu har tilsynet så vurderet sagen, og konklusionen er klar: Der er ikke noget at komme efter.

Det oplyser Energitilsynet til EnergiWatch.

Overskud betaler sponsorat

Årsagen til, at der ikke er sket noget brud på loven, skyldes ifølge tilsynet, at pengene til sponsoratet er betalt via overskuddet i Energi Viborgs elnetselskab - og hvad de penge bruges til, må selskabet selv om.

"Energi Viborgs elnetselskab har anmeldt og fået godkendt deres tariferingsmodel hos Energitilsynet. Hvad Energi Viborgs netselskab herefter måtte vælge at bruge sit overskud i virksomheden til, har Energitilsynet ingen indflydelse på," skriver Energitilsynet i en mail til EnergiWatch og fortsætter:

"Skulle de således vælge at kanalisere pengene op i moderkoncernen, som derefter bruger pengene på et sponsorat, er der intet til hinder for dette i Elforsyningsloven - bortset fra, at netselskabet naturligvis skal overholde sin indtægtsramme."

Med den begrundelse har Energitilsynet nu meddelt Statsforvaltningen, at der efter deres opfattelse ikke er grundlag for at gøre mere ved sagen.

 

Kort om sagen:

- Sagen handler om, at Viborg Kommune tilbage i 2010 solgte navnerettighederne til det lokale stadion til fodboldklubben Viborg FF for 50.000 kr. for et år efter at tvinge Energi Viborg til at købe stadionnavnet for 1 mio. kr. om året, en 20-dobling af prisen.

- Klubben, der dengang spillede i 1. division, fik altså en gevinst på langt over 2 mio. kr., som i den grad lunede i pengekassen, eftersom klubben i flere år havde kørt med røde tal på bundlinjen.

- "Det virker meget underligt, og beløbene i sig selv får det til at fremstå meget mistænkeligt. Jeg synes, det lugter af ulovlig støtte til fodboldklubben," som Henning Jørgensen, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, tidligere har sagt til EnergiWatch med henvisning til, at det vil være i strid med forvaltningsprincipper og et brud på konkurrencelovgivningen, hvis kommunen har brugt energiselskabet til at tilføre fodboldklubben penge.

- Det medgav Statsforvaltningen i en afgørelse d. 1. april.

 

Læs EnergiWatchs dækning af sagen her:

Sponsorsagen fra Viborg der ikke vil dø

Energi Viborg brugt til ulovlig fodboldstøtte

Borgmester afviser ulovlig støtte

Borgmester: Tvang af Energi Viborg intet problem

Afgørelse i sponsorsag fra Viborg udskydes

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også