Danmark må nu importere el hver eneste uge

Rapport viser, at Danmark er nu er "ekstremt afhængig" af elimport.
Foto: atlas copco
Foto: atlas copco
RITZAU

Danmark har været selvforsynende med strøm i mange år, men nu har vi brug for at importere el fra udlandet hver eneste uge. Det viser en ny rapport, som vækker bekymring i energibranchen.

Hidtil har Danmark et par uger om året støttet sig på udenlandsk strøm, når presset var størst. Men nu er en tredjedel af de centrale kraftværker lukket, og en voksende del af strømforsyningen kommer fra vindmøller.

Det gør det ofte vanskeligt at dække behovet under spidsbelastning, for det er kraftværkerne, som fylder ud, når vinden ikke blæser, siger afdelingschef Charlotte Søndergren fra brancheorganisationen Dansk Energi.

"Hvor vi før kun meget sjældent havde brug for import af strøm, så bliver det nu helt standard, at vi er i underskud. Det skaber en ny sårbarhed, hvis vi ikke passer på," siger hun.

Danmark er sammen med Polen og Makedonien havnet i kategorien "ekstremt afhængig" af elimport fra andre lande.

Det fremgår af en halvårsrapport, udsendt af den europæiske sammenslutning af systemansvarlige, ENTSO-E, der har danske statsejede Energinet.dk som medlem.

"Flere nabolande står med samme udfordringer som Danmark, når antallet af kraftværker reduceres," siger Charlotte Søndergren.

"De rammes ofte af vindstille på samme tid som os, hvilket betyder, at mængden af produceret strøm let risikerer at være lav i Tyskland, Danmark og Sverige på samme tid," siger hun.

Dansk Energi mener, at der er berøringsangst i det politiske system for at diskutere forsyningssikkerhed i fremtiden.

"Man må tage stilling til, om vi vil gøre os afhængige af udlandet uden en politisk aftale at basere sig på," siger Charlotte Søndergren.

I Energinet.dk, som driver elnettet, afviser sektionschef Bjarne Brendstrup, at forbrugerne skal være bange for, at der pludselig ikke er strøm i kontakten. Danmark er blandt de lande, der har højest forsyningssikkerhed, fremhæver han.

"Vi mener ikke, det er en udfordring, at der er lukket kraftværker," siger han.

Og selv om Danmark hver uge er afhængig af import af el, har vi i lige så mange timer behov for eksport, understreger Bjarne Brendstrup.

Eurostat undrer sig over Energistyrelsen

Flere støtter til energiunion

Nordens energiimport barberet kraftigt ned i 2013

USA's import af energi styrdykker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Foto: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter