EnergiWatch

DF: Afgiftsopgør er en rodet affære

Noget rod. Det er meldingen fra klima- og energiordfører Mikkel Dencker (DF), efter at regeringen har meddelt, at man vil afskaffe brændeafgiften og er klar til at lempe den grønne elafgift.

Foto: Colourbox

"Det er en rodet affære omkring den grønne elafgift. Ikke mindst fordi regeringen midt i det hele har taget hul på debatten om, hvad der skal ske med brændeafgiften," siger Dansk Folkepartis klima- og energiordfører, Mikkel Dencker.

Kritikken skyldes ikke de konkrete udspil, da DF både er imod brændeafgiften og den galopperende elafgift kaldet PSO-afgift.

Problemet er imidlertid, hvis man spørger DF-ordføreren, at et tværministerielt udvalg anført af Skatteministeriet netop nu er i gang med at analysere afgifts- og tilskudsjunglen på energiområdet, for at man fra politisk hold kan skrue tingene sammen på en bedre og billigere måde.

Det gælder også PSO-afgiften.

"Udviklingen i PSO-ordningen undersøges særskilt, herunder ordningens betydning for erhvervslivets konkurrenceevne. Endvidere undersøges det, om gennemsigtigheden for de årlige PSO-indtægter kan øges," fremgår det af programmet for udvalgets arbejde.

Men nu risikerer analysen at bliver overhalet inden om, fordi skatteminister Morten Østergaard (R) vil afskaffe brændeafgiften, mens klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) er parat til at ændre på PSO-afgiften.

"Og det er jo egentlig noget, som burde løses samlet," mener Mikkel Dencker.

Ændring må ikke koste penge

Selv om analysearbejdet skal endevende tilskuds- og afgiftspolitikken på energiområdet, betyder det ikke, at udvalget kan skære i eller øge regningen.

"Forslag til ændringer på afgifts- og tilskudsområdet skal ske inden for en provenuneutral ramme," lyder kravet således til det tværministerielle udvalg.

Det er Det Økologisk Råd langt fra enig i.

I stedet mener rådet, at der skal skrues op for energiafgifterne, hvorfor man også er imod skatteministerens udspil om at skrotte brændeafgiften for i stedet at skrue op for danskernes skattebetaling med i gennemsnit 1.270 kr. mere om året.

"At erstatte en grøn afgift med forhøjelse af indkomstskatten er stik modsat af den vej, vi skal. Vi skal have mere skat på brug af energi og andre ressourcer og mindre skat på arbejde," siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, i en kommentar til skrotningen af brændeafgiften.

Mens brændeafgiften var udset til at skaffe statskaffen 15,4 mia. kr. frem mod 2020, ventes private elkunder og virksomheder i indeværende år at betale rekordhøje 7,5 mia. kr. i PSO-afgift.

Det tværministerielle udvalg skal fremlægge sin analyse af tilskuds- og afgiftspolitikken inden årets udgang.

Den grønne elafgift er regeringens nye problembarn

Krav om afgiftsrabat stikker dybt

Mere fra EnergiWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Energinet skal finscreene havmiljø for 6 GW havvind

Energinet er blevet pålagt af Energistyrelsen at igangsætte forundersøgelser for i alt 6 GW havvind samt for ny placering af Hesselø Havvindmøllepark. Derudover skal Energinet forberede etablering af nettilslutningspunkter på land.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs