EnergiWatch

DONG vælger Vestas' kæmpemølle

DONG Energy har valgt Vestas' V164-mølle til Burbo Bank-udvidelsen.

Så skete det.

DONG Energys årelange parløb med Siemens er blevet brudt, og Vestas' kæmpemølle ser ud til at få sin første ordre.

Energiselskabet, der ikke har brugt Vestas-møller i snart ti år, har gennemført en udbudsrunde for levering af vindmøller, som producenten fra Aarhus vandt.

Det er Vestas' kæmpemølle, V164-8 MW, der vandt udbuddet, og dermed er selskabet valgt som den foretrukne leverandør til udvidelsen af den eksisterende havvindmøllepark Burbo Bank i Liverpool-bugten i Storbritannien, der i dag består af 25 Siemens-møller. Udvidelsen af parken er på op til 258 megawatt (MW), eller hvad der svarer til omkring 32 Vestas-møller.

Analytiker: Nu Vestas inde i varmen

"Den 8 MW store vindmølle fra Vestas ser meget lovende ud. Jeg anser dette for at være et konkret skridt mod at reducere prisen på offshore vindenergi. Et konkurrencedygtigt marked for alle komponenter er afgørende for at nå dette mål. Jeg ser frem til at fortsætte samarbejdet med Vestas og de andre virksomheder af vores leverandørkæde for yderligere at reducere prisen på energi fra havmøller," siger Samuel Leupold, Executive Vice President i DONG Energy, i en meddelelse. Vestas bekræfter i en fondsbørsmeddelelse, at Vestas er blevet valgat som foretrukken leverandør til projektet.

Vestas-analytiker: Mon ikke champagnepropperne er sprunget

Brug for ny fabrik

Siden 2012 har DONG og Vestas kørt et tæt parløb, hvor energiselskabet har været tæt inde omkring udviklingen af møllen, der i starten af 2014 blev stillet op i Østerild.

Valget af Vestas er betinget af, at vindmølleparken kan opføres under støtteordningen contract-for-difference (CfD) i Storbritannien, og at parterne bliver enige om en endelig leveringsaftale, som forventes underskrevet senere i år.

Vestas har tidligere fortalt, at man først igangsætter en serieproduktion af V164-møllen, når man en "betydelig" ordrebeholdning, da der skal bygges nye produktionsfaciliteter. Selskabet har ikke meldt ud, hvor møllen i givet fald skal produceres.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Under forudsætning af, at de formelle tilladelser og tidsplanen er på plads, kan Burbo Bank-udvidelsen blive opført fra anden halvdel af 2016, men DONG har endnu ikke taget en endelig investeringsbeslutning om at opføre udvidelsen. Burbo Bank er i dag på 90 MW og udgøres af verdens mest solgte havvindmølle - Siemens' SWT-3.6-107.

Fakta:

V164-8.0MW

  • Effekt: 8 MW
  • Vinger: 80 meter (rotordiameter i alt 164m)
  • Nacellevægt incl nav: 375 ton
  • Vægt pr vinge: 35 t
  • Tårn: afhænger af valgt højde. På testmøllen i Østerild er tårnet 136 meter højt, og den samlede højde til vingespids er 222 meter.
  • Startvind: 4m/s
  • Maks effekt v. 13m/s

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs