EnergiWatch

Millionbøde til NRGI koster arbejdspladser

Det kommer til at koste arbejdspladser, at NRGI sidste år fik en bøde på 1,5 mio. kr.

Foto: Ilan Brender

NRGI fik sidste sommer en bøde på 1,5 mio. kr., fordi energiselskabet havde undladt at sende installationen af 150.000 elmålere i udbud og i stedet gav arbejdet til datterselskabet Elcon. Det kommer nu til at koste arbejdspladser, skriver Horsens Folkeblad.

Hvor mange det drejer sig om, kan adm. direktør Søren Sørensen ikke sige.

"Det er for tidligt at sige. Vi har valgt, at el-firmaet Bravida fra næste efterår skal tage sig af alle installationsopgaver, som har med elforsynings-nettet at gøre. Men da det kun er en mindre del af de opgaver, Elcons 700 ansatte klarer, er det uvist, hvor mange der vil blive ramt," siger Søren Sørensen til avisen.

Historisk millionbøde til energiselskab

Søren Sørensen kan ikke svare på, hvorvidt der er tale om 5, 10 eller 50 arbejdspladser, som nedlægges i NRGI-regi.

"Det er svært for mig at sige nu, fordi det hele er meget nyt, og fordi vi i øvrigt ændrer en del i organisationen. Vi vil selvfølgelig forsøge at finde andre opgaver til dem, det handler om, men skal også først finde ud af, hvor mange der har lyst til at rykke med over til disse nye opgaver," siger han til Horsens Folkeblad.

NRGi skifter kurs efter tabt udbudssag

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Historisk bøde

Bøden, som nu resulterer i et ukendt antal fyringer, blev tildelt NRGI i juni sidste år af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, Bagmandspolitiet.

Det er første gang, at et energiselskab bliver straffet med bøde for brud på udbudsloven.

Kort fortalt bliver NRGi dømt for ikke at sende en opsætning af 150.000 intelligente el-målere i udbud. I stedet valgte NRGi at sætte datterselskabet ElCon til den omfattende opgave. Det blev i første omgang godkendt af Konkurrencestyrelsen, men det valgte konkurrenten Intego, der også opsætter intelligente elmålere, at klage over.

Efter at have nærstuderet sagen gav Klagenævnet for Udbud Intego ret i, at NRGi skulle have sendt opsætningen af de 150.000 elmålere i udbud. Bruddet på udbudsreglerne var så omfattende, at klagenævnets dom resulterede i en politianmeldelse af NRGi.

Kursskifte fra NRGi "opsigtsvækkende"

Andre følger ikke trop

Sagen fik sidste år adm. direktør Søren Sørensen til at sige, at selskabet fremover sender alt i udbud, hvis det har noget med selskabets elforsyningsaktiviteter at gøre.

"Der er ingen tvivl om, at Klagenævnets afgørelse skaber helt nye retningslinjer for vores branche, som går andre veje end tidligere," lød det dengang fra Søren Sørensen, som dermed lagde op til, at dommen mod selskabet burde resultere i, at branchen fulgte trop.

SE følger ikke NRGi's kursændring

Den udlægning blev imidlertid afvist af store spillere som SE og DONG Energy, ligesom også Dansk Energi kaldte det unødvendigt. Ifølge juralektor og ekspert i udbudsret ved Copenhagen Business School Grith Skovgaard Ølykke skal man, hvis man er ordregiver under EU's forsyningsvirksomhedsdirektiv, som udgangspunkt altid holde et udbud.

Derfor kalder lektoren det "overraskende", at interesseorganisationen Dansk Energi og selskaber som DONG Energy og SE ikke som udgangspunkt sender alle forsyningsopgaver i udbud.

NRGi-direktør efter bøde: Vi har rettet ind

Historisk millionbøde til energiselskab

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs